Nyheter

Personalbrist <br></br> – då utbildar NCC själva

Vad göra när det saknas högutbildad byggpersonal? NCC tog saken i egna händer och skapade en egen utbildning. Hittills har 100 yrkesarbetare pluggat vidare till arbetsledare.

Byggbranschen skriker efter utbildad personal samtidigt som alltför få utexamineras från landets högskolor. Det har fått NCC att locka den egna personalen att vidareutbilda sig. Satsningen som är inne på sitt sjätte år har fallit väl ut.

— Gensvaret har varit enormt. Det finns många som är intresserade av att göra karriär på företaget, säger Ingemar Lennerås som är ansvarig för NCC:s arbetsledarskola.

Han berättar att många av dem som lockas av möjligheten att plugga vidare på arbetstid är personer som i yngre år var skoltrötta eller studieomogna, men som blivit studiemotiverade senare i livet.

Första klassen började sina studier hösten 2003. Då var de 20 personer som började NCC:s tvååriga internutbildning. I höst kommer 30 elever att sätta sig bakom skolbänken.

Studierna löper parallellt med det vanliga arbetet. Fyra-fem dagar i månaden samlas eleverna i NCC-skolans lokaler i Solna. På schemat står ledarskapsutbildning, teknisk grundkurs, byggtekniska ämnen, svenska och presentationsteknik. Dessutom ingår praktik där eleverna går parallellt med en erfaren arbetsledare i sin region.

— Vi vet att det är tufft att få ihop arbete, studier, praktik och privatliv. Därför får varje elev en mentor, säger Ingemar Lennerås.

Hittills har runt hundra elever examinerats till arbetsledare och flera av dem har gått vidare till att arbeta som platschefer, entreprenadchefer och projektledare. De har kommit från hela landet, från Kiruna i norr till Malmö i söder.

— Utbildningen har därmed även gett dem ett värdefullt nätverk och möjlighet att byta erfarenheter, säger Ingemar Lennerås.