Nyheter

Poseidonanställda åtalas i muthärvan

Två anställda vid bostadsbolaget Poseidon åtalas för grovt mutbrott i Göteborgshärvan. En fastighetsingenjör och en distriktschef anklagas för att ha tagit emot arbeten och varor utan att betala.

Fastighetsingenjören misstänks ha fått elinstallationer på sin fastighet från företaget Bergendahls El Service för minst 112 000 kronor.

Dessa elarbeten uppmärksammades tidigt i Uppdrag granskning. Därefter skapades en offert och faktura på Bergendahls El, och fakturan betalades i augusti 2010. Enligt åklagaren togs handlingarna fram för att dölja brottet.

Distriktschefen anklagas för att ha tagit emot vitvaror och installationer till ett värde av drygt 40 000 kronor av Bravida Sverige. Det rör sig om toalettstol, wc-ställ, samt kyl och frys.

Åklagare Nils-Eric Schultz anser att distriktschefens mutbrott är grovt bland annat på grund av Poseidons stora betydelse som kund för Bravida.

Ingen åtalas för bestickning, det vill säga brottet att ge mutan, varken när det gäller fastighetsingenjören eller distriktschefen. I distriktschefens fall har personen som misstänks ha gett mutan avlidit.

— När det gäller det andra ärendet, som rör Bergendahls El, går den misstänkte in i ett annat, större ärende. Han kommer att vara misstänkt för betydligt högre belopp än här och påföljden skulle bli densamma, säger Nils-Eric Schultz.

Tidigare har två utredningar i den så kallade Göteborgshärvan gått till åtal. Den före detta tekniske chefen på Poseidon, Olle Lundgren, fälldes i tingsrätten för grovt mutbrott men friades i hovrätten.

I åtal nummer två anklagas en före detta platschef på NCC för mutbrott och en före detta projektledare på kommunens lokalförsörjningsförvaltning för bestickning. Rättegång ska hållas i november.