Nyheter

Premiär för Smarta städer

Mässan pågick i två dagar, i Kistamässan i Stockholm. Foto: Anna Sjöström

Under veckan slog Sveriges nya konferens och mässa, Smarta städer, upp dörrarna.
Smarta städer bjöd på seminarier, paneldebatter och utställningar, allt med fokus på smarta städer och hållbart byggande. 
70 sessioner, 120 talare och 50 utställare fanns på programmet. 

Smarta städer, där Ekobygg nu ingår, arrangeras av Geoforum Sverige, branschorganisationen inom geodataområdet. Mässan pågick 22-23 november och platsen var Kistamässan.

Först på scen var Boyd Cohen, global expert och forskare inom hållbar utveckling och smarta städer. Han är biträdande forskningschef på EADA Business School i Barcelona och har under de senaste åren ägnat sin forskning åt bland annat smarta städer.
Hans ramverk ”The Smart City Wheel” är en av de mest erkända modellerna för att mäta ”smartheten” i en stad och används också som grund för hans årliga ranking av smarta städer.
Han pratade bland annat om hur viktigt det är att inkludera hela städerna, även de fattigare områdena. 
– Normalt sett så brukar det vara de sämsta och äldsta bussarna trafikerar linjerna som går till de stadsdelarna, men i Medellín, i Colombia, gjorde man tvärtom. Där satsade man på modern kollektivtrafik och det blev ett lyft för hela området. De som bodde där involverades i olika projekt som att dekorera väggar och de kände stolthet. De som inte bodde där åkte nu dit på besök. 

Bostadsminister Peter Eriksson sa att hållbarhet inte bara är en miljöfråga utan att det handlar om social hållbarhet också.
– Vi måste bygga städer för alla. Ofta får lyfts det krångliga regelverket fram som hinder, men det går faktiskt att göra mycket inom de regler vi har i dag. Vallastaden i Linköping och Frihamnen i Göteborg är två goda exempel på det. 

Lina Martinson och Anna Hult, från Näringsdepartementet, pratade om det arbete som samverkansgruppen Smarta städer gör och vilka projekt som dragit igång. 
Smarta städer är en av regeringens fem samverkansprogram för att möta framtidens utmaningar när det kommer till exempelvis nya sätt att resa, bo, göra affärer, leva, kommunicera.
– Ett prioriterat område är nationellt öppna data, något som är viktigt för att kunna genomföra smarta systemlösningar, sa Lina Martinson.
Andra prioriterad områden är en digitaliserad planprocess, delningsekonomi och gröna affärsmodeller, effektivt nyttjande av befintlig bebyggelse och en nationell informationsmodell, kallad Smart City Library. 

Palle Lundberg, stadsdirektör Helsingborgs stad, berättade hur kommunen ska gå från vision till verklighet när det kommer till den smarta staden. Visionen är att år 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag.En nyckel till framgång är att få invånarna med sig. 
– Det är den största utmaningen som kommunen brottats med. Alla ville så gärna att det skulle bli bra, men var så förtvivlat rädda för att göra fel att ingen vågade prova något nytt. 
Medarbetardagar, träningsläger för kommunens alla ledare och chefer, anställa nya medarbetare med nya roller som framtidsledare och en tydlig målbild är några av sakerna som kommunen jobbar med för att nå målet. 
– Våga. Testa. Gör. Det finns två sätt att förändra och det är att en ledare måste leva som den lär och att lyfta fram goda exempel, sa han.

Bland utställarna fanns Plantagon,  ett 60 meter högt vertikalt växthus med plats för både kontorslokaler och odling som planeras i Linköping.
Vd Owe Pettersson berättade att det ser ljust ut med hyresgäster och de skrivit på flera kontrakt nyligen.
I Faberges monter visade de sin vision över Solna Business Park: ett mer levande och grönare område.
Frida Heimer, förvaltningsassistent Solna Business Park, berättade att i mars blir det inflyttning i Grand Central Sundbyberg.
Där fanns också en cykel som mässbesökarna uppmanades att trampa på. För varje meter skänker Faberge pengar och insamlingen hade som mål att få ihop 3 000 kronor som skulle gå till en bikupa. 

Bigbelly visade smarta och internetuppkopplade avfalls- och återvinningsstationer som rapporterar när det är dags för tömning. 

Vatten kan också vara smart. Eller i alla fall om det är uppkopplat. Telia visade ett projekt där uppkopplade vattensystem kan minska spillet.