Nyheter

Regeringen avfärdar energibidrag

Många byggare hoppas fortfarande på ett bidrag för energiinvesteringar i miljonprogrammet. Men från regeringen kommer nu klart besked: Några sådana planer finns inte.

HSB tycker att byggmomsen ska tas bort under en begränsad tid.
— Vi tycker att det är viktigt att branschen har stabila spelregler så att man vet vad som gäller, säger Daniel Liljeberg, politiskt sakkunnig hos bostadsminister Mats Odell, under seminariet ”Tvärstopp för bostadsbyggandet”.

HSB har också krävt ett KLOT-bidrag för energibesparande renoveringar för fastighetsägare. Sabo, de allmännyttiga bostadsföretagens organisation kräver ett liknande avdrag. Även oppositionen vill ha ett rot-program för hyresrätter. I stället kom ett rot-avdrag för privatpersoner i regeringens stimulanspaket.

— Det är i och för sig en bra åtgärd. Men företag kan göra avdrag i sin resultaträkning, vilket inte privatpersoner kan, säger Daniel Liljeberg.

Det har spekulerats kring om ett bidrag för energieffektiviseringar kan komma att införas. Men när Byggvärlden frågar Daniel Liljeberg efter seminariet är han tydlig:
— Några sådana planer finns inte.

Så det är inte ens en fråga ni diskuterar?
— Nej, inte alls.

Daniel Liljeberg upprepade i stället vad Mats Odell flera gånger sagt: att det viktigaste är att kreditgivningen fungerar.