Nyheter

Rekordökning av företags- konkurser i Stockholm

Antalet företagskonkurser i Stockholms län har ökat explosionsartat. I oktober månad ökade konkurserna med 53 procent jämfört med samma månad förra året. Det visar ny statistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC.

I landet som helhet ökade företagskonkurserna med 19 procent, eller 94 företag, under oktober månad.

Bakom Stockholms 53-procentiga ökning döljer sig 86 fler konkursade bolag jämfört med oktober månad förra året. Varför Stockholm har noterat så många fler konkurser i oktober tror Fredrik Polland, affärsutvecklare på UC, mestadels beror på minskad efterfrågan i konjunkturnedgångens och finansorons kölvatten.

– Sysselsättningen minskar vilket leder till minskad konsumtion, samtidigt som företag drar sig för att investera. Det är små, ofta nystartade företag som drabbas först, tillsammans med företag med låg lönsamhet, säger han.

Samtidigt poängterar UC att Stockholm har varit förskonat från ökande antal konkurser tidigare i år. Oktober innebar en tydlig vändning.

– Vi kommer att fortsätta se ett ökat antal företag gå i konkurs, både i Stockholm och övriga riket, men det kommer inte att ligga på de här nivåerna, säger Fredrik Polland.

För byggsektorns del har konkurserna ökat med 8 procent mellan januari och oktober i år.

– Och bygg var en av de branscher som bidrog till den extrema ökningen på 53 procent i Stockholm under oktober, säger Fredrik Polland.