Nyheter

Rekryterar – mitt i krisen

Det kan låta bakvänt med en rekryteringsmässa under en lågkonjunktur. Men på Chalmers i Göteborg anordnades nyligen Varm, alltså Väg och Vattens arbetsmarknadsdag. <br></br> — Vi har fler anmälda företag än någonsin, säger Julia Larsson, ledar

Sammanlagt var mer än 50 företag på plats när Varm, traditionsenligt, anordnades av Väg och Vattensektionens arbetsmarknadsgrupp på Chalmers, den andra tisdagen i november. Bland godisskålar och pråliga reklamskyltar trängdes nyfikna studenter, främst blivande väg- och vatteningenjörer, för att få ett samtal med representanter från arbetsmarknaden.

— Den här dagen är för studenterna en viktig inkörsport till arbetsgivarna. Vi vet flera studenter som tidigare har fått kontakter här som lett till examensarbete eller sommarjobb, säger Julia Larsson, som själv läser fjärde året på Väg och Vatten.

Också för utställarna är Varm-dagen viktig. Det anser Richard Karlsson från Veidekke.
— Vi är nya i Göteborg och många studenter vet inte vilka vi är. Här kan vi visa upp oss, säger Richard Karlsson, som normalt är platschef på företaget.

Samtidigt är det lågkonjunktur och många byggföretag varslar personal. Då låter det paradoxalt att medverka på en arbetsmarknadsdag.

— Ja, fast nu kanske vi inte rekryterar för nästa sommar. Man får se det som en långsiktig investering. Här träffar vi till exempel förstaårsstudenter som tar examen om några år. Dessutom är det ju mest yrkesarbetare som varslas, här möter vi i stället framtida tjänstemän, säger han.

För andra företag kan lågkonjunkturen till och med vara en fördel. Det anser Johanna Eurén, informationsansvarig på Akademiska Hus.

— Vi förvaltar och utvecklar högskolorna och de påverkas inte så negativt av en lågkonjunktur, snarare är det fler som söker sig dit nu. Dessutom kan det faktiskt vara så att vi lättare får tag på duktiga entreprenörer nu när det inte finns lika mycket att göra, säger hon.

Några av kommentarerna från rekryteringsmässan Varm 2008

Hanna Tobiasson, femteårsstudent på Väg och Vatten, Chalmers.

— Jag har hittat flera intressanta företag, även om jag inte fått ett jobberbjudande på stående fot precis. Vad gäller möjligheten till jobb under lågkonjunkturen så får jag lite olika budskap, faktiskt.

Karin Sjölin, Attraktion och Rekrytering, Skanska.

— Visst är vi mer restriktiva med rekryteringar nu men man ska se långsiktigt och därför är vi här. Vi vill skapa kontakter. Dessutom har vi ju stora pensionsavgångar som vi måste kompensera.

Krister Persson, andraårsstudent på Affärsutveckling och Entreprenörskap inom Byggsektorn.

— Jag och några klasskamrater är här för att jaga mentorer. Det känns som vi fått en bra kontakt med företagen som är här.