Nyheter

Rumsrent med graffiti

Fastighetsägarna har gett tillstånd till målningen. Foto: Susann Engqvist

Ett femtontal konstnärer har förvandlat de nedgångna och förfallna fastigheterna till en skön flaneringsplats med makalös konst.
Fastighetsägarna har själva givit tillstånd till målningarna.

Snösätra industriområde i Rågsved, strax söder om Stockholm, har sedan länge varit ett område med mängder av skamfilade lokaler och fastigheter där en del verksamhet inte alltid varit helt rumsren.
Idag står många av lokalerna tomma även om ett och annat skrot- och entreprenörföretag fortfarande finns kvar.

Sedan somras pågår här ett unikt projekt för att förvandla det tråkiga området till en levande konstutställning istället. Initiativtagare till projektet är graffitikonstnären Daniel Rohlin som själv ordnat tillstånd av fastighetsägarna för att få måla. Generellt i Stockholms kommun råder annars nolltolerans mot graffiti.

Det är gratis för konstnärerna att vara med, men urvalet görs noga för att man ska var säker på att konstverken håller hög kvalitet och att området får en bra variation och mix. Varje konstnär måste därför lämna in en skiss för godkännande på den målning de tänkt uppföra.

Ett besök visar att området verkligen har fått ett nytt, mer presentabelt liv. Här flanerar nu både pensionärer och barnfamiljer och beundrar de otroliga konstverk som pryder fasader, containrar och dörrar.

Ett femtontal konstnärer målar på plåt, tegel, trä, puts och betong och variationen är minst sagt stor. Här finns allt från den mer klassiska graffittikonsten med serietidningskänsla till bilder som för tankarna till klassisk oljemålning.

Många av konstutövarna med sprayburk i hand är män i 30-40-årsåldern. En del har ett förflutet i en tid då de fick måla snabbt och sedan springa, och uppskattar att de nu kan få utöva sin konst i lugn och ro. De berättar att de har vanliga jobb, familj och barn, och vill verkligen betraktas som konstnärer.

Något som ytterligare förstärker den professionella känslan är att flera har byggt rejäla ställningar för att kunna arbeta bekvämt. Och en del bär ansiktsmask.
– Använder jag inte masken får jag fruktansvärd huvudvärk, konstaterar Pierre som arbetar med att täcka en stor vägg med en havsfigur.

Hur länge den kontroversiella konstutställningen – som troligen är den största i sitt slag i Europa – kommer att få finnas kvar är ännu oklart.

Tanken är att området ska rivas inom en inte alltför snar framtid, även om Daniel Rohlin hoppas att det kan få stå kvar. Det är också tänkt att vissa av målningarna kommer ha begränsad livslängd. De får vara kvar en tid, sedan får någon annan måla över. Tanken är att besökare ska kunna komma tillbaka flera gånger och hela tiden kunna hitta något nytt.