Nyheter

Rusning efter nya lägenheter

Risk för prisras på bostäder och kris för bostadsbyggandet. Den bilden målas upp i media. Men samtidigt är intresset för vissa bostadsprojekt rekordstort. <br></br> — Vi har aldrig varit med om ett sådant här intresse förut, säger Martin Arkad

Kö på 50 meter och folk som övernattar för att få köpa en lägenhet. Det är bilden av bostadsmarknaden i Sverige idag. En bild som föga stämmer med den dystopiska som målas upp i media. Där handlar det om kris, minskat bostadsbyggandet, folktomt på lägenhetsvisningar och en lågkonjunktur som tros leda till sänkta bostadspriser.

— När vi släppte våra 46 lägenheter fick vi in 79 intresseanmälningar och då har vi inte sänkt priset trots den senaste tidens skriverier, säger Martin Arkad, vd på Järntorget Bostad AB.

Han tror intresset beror på att lägenheterna har bra läge i Henriksdalshamnen i Hammarby Sjöstad i Stockholm, många lägenheter har sjöutsikt.

— Men vi har andra projekt som går sämre. Jag tror att vi får se en segregerad marknad framöver där nyproduktion i bra lägen går bra att sälja medan det går sämre för bostäder i förorten och i sämre läge, säger han.

Hur tror du bostadsbyggandet kommer att se ut i Stockholm den närmaste tiden?
— Jag tror att bostäder i bra lägen byggs medan bostäder i sämre lägen skjuts upp eller tar längre tid att starta. Vi kommer nog att bygga 250 lägenheter per år som vi brukar men bostäder i sämre lägen startas nog senare eftersom det kan bli svårare att sälja dem, säger Martin Arkad.

Han lyfter fram Byggnadsföretaget Erik Wallin och JM som andra exempel på att det är stort intresse för vissa bostäder. Erik Wallins 19 villor i Skarpnäck gick åt som smör i somras. Att villorna kostade cirka 5 miljoner kronor var inget som hindrade kunder att boka en villa.

— Jag blev förvånad när jag hörde det, säger Martin Arkad.

Kerstin Granlund, mäklare på JM, som säljer lägenheter i Henriksdalshamnen bekräftar det stora intresset. JM bygger 99 lägenheter och 2000 i JM:s vipklubb anmälde att de ville ha förtur när det gäller att se på lägenheterna. Till slut landade det i att 250-300 anmälde att de var intresserade av de 52 lägenheterna som släpps i första etappen.

— Det går fortfarande bra för vissa projekt och vissa lägen, säger hon.