Nyheter

”Rutiner och skalskydd har fungerat väl”

NCC bygger om bostadshus till polisstation i Rinkeby åt Familjebostäder. Foto: Susanne Bengtsson

Säkerheten står alltid högst upp på vår agenda, och i det här fallet har vårt skalskydd och våra rutiner visat sig fungera mycket väl, men vi kommer även att göra vissa försvårande åtgärder på arbetsplatsen.

Det säger Mats Tapper, produktionschef på NCC Building i Stockholm med anledning av att bygget av Rinkeby nya polishus utsatts för en attack.  

Det var natten till tisdagen, någon gång efter midnatt, som ett tiotal personer rammade inpasseringsgrinden till byggarbetsplatsen med ett tillskansat fordon. Genom att skada grinden har personerna kunnat ta sig in på arbetsplatsen, där de sedan kastat föremål, sten och smällare.

– Ungdomarna har kommit in på området och skapat oreda. Någon ruta har gått sönder, men de har inte tillgripit sig något. Det tillskansade fordonet fattade eld, men tack och lov så har ingen person skadats, vad vi känner till, berättar Mats Tapper som är produktionschef på NCC Building Hus.

Väktare, som patrullerar arbetsplatsen dygnet runt, slog larm och både polis och räddningstjänst kallades till platsen.

– Det är illa att sådant här händer, men alla rutiner har visat sig fungera väl. I samråd med Polisen, Familjebostäder och Stockholm stad diskuterar vi olika korrigeringar, och vi kommer att göra några försvårande åtgärder på arbetsplatsen, säger Mats Tapper.

Han menar att skalskyddet trots allt fungerat bra.

– Det är svårt när förövarna använder så pass kraftigt våld. Men skalskyddet har visat sig fungera väl.

Anser du att arbetsplatsen är säker för er personal?

– Ja, det är en säker arbetsplats. I det här fallet tycker jag att vi har bevisat att vi gjort allt vi kan  för att skydda både vår personal och tredje man. Efter incidenten hade vi en dialog med vår personal och samtliga var tillbaka i arbete redan dagen efter att det hände.

Har incidenten påverkat projektet?

– Nej, vi kommer att leverera ett högkvalitativt polishus till vår beställare i tid.

NCC har även fått kontrakt på att bygga en moské, som också kan uppfattas som ett ”högriskprojekt”, i Rinkeby. Är ni oroliga för liknande attacker?

– Vi gör alltid bedömningar av risker i alla projekt vi går in i. Vi har gjort bedömningen att det är säkert att verka här i Rinkeby. NCC är ett byggbolag för alla marknader och alla områden och då måste vi vara beredda att jobba på alla olika platser. Det finns alltid byggprojekt som ifrågasättas av olika grupper i samhället. Det är olyckligt när sådana här saker sker, men det ska inte påverka oss.

Attacken mot bygget av Rinkebys nya polishus ska inte ha varit riktad mot NCC som byggbolag, utan är, enligt Aftonbladet, en hämndaktion mot polisen som tidigare på kvällen ska ha genomfört ett ingripande på Rinkeby torg där flera personer frihetsberövades.

– Händelsen som sker på natten mot polishuset spåras till det som tidigare hänt. Det är ett sätt att trycka till oss, säger Christoffer Bohman, tillförordnad lokalpolischef i Rinkeby, till Aftonbladet.

Den 12 december 2017 togs det första spadtaget för polishuset i Rinkeby. Beställare är Familjebostäder, som sedan kommer att hyra ut lokalerna till Polisen. NCC tilldelades, som enda anbudslämnare, kontraktet värt 520 miljoner kronor. Planerad inflyttning är under hösten 2019.