Så påverkar de nya AGI-reglerna

 
Så påverkar de nya AGI-reglernaHög tid att se över rutinerna inför de redovisningsreglerna AGI. Foto: Getty Images

Har du koll på den nya lagen för redovisning av löner och skatteavdrag på individnivå? Från och med årsskiftet börjar de nya reglerna att gälla för alla. Här är checklistan som hjälper dig att göra rätt.

Det första steget av AGI (arbetsdeklaration på individnivå) infördes redan den första juli i år för företagare som för personalliggare och som har 16 anställda eller fler. Men från och med årsskiftet kommer det gälla alla företag oavsett storlek och bransch.
Den årliga kontrolluppgiften slopas och ersätts med en månadsvis rapportering till Skatteverket. 

Här förklarar Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, de viktigaste konsekvenserna av de nya reglerna.

Vilken är den största förändringen?
– Alla arbetsgivarna ska varje månad tala om exakt hur mycket de har betalat ut i lön och till vem pengarna har betalats. Tidigare har arbetsgivaren redovisat lön och skatteavdrag i ett totalbelopp för samtliga anställda en gång om året.

Vilka fördelar blir det för arbetstagaren?
– Man får en bättre koll på sin privatekonomi. När arbetsgivaren har redovisat uppgifterna till Skatteverket kan den som är anställd eller den som ska få sin pension gå in på Mina sidor och se vilka uppgifter vi har fått in om dem. Det blir lättare att upptäcka om något blivit fel.

Vilka fördelar blir det för arbetsgivaren?
– Processen blir enklare. Vi har samarbetet med leverantörer av olika redovisningsprogram och hanteringen kommer ske helt automatiskt. 

Finns det några nackdelar med AGI?
– Det kommer kräva större noggrannhet. Med nya systemet rapporteras uppgifterna på individnivå och det blir inte lika flexibelt att ändra eftersom varje månad är ett avslut för sig.

Checklista för företagare inför förändringen:

1. Lönesystemet behöver anpassas: Företagets lönesystem behöver anpassas för att kunna hantera arbetsgivardeklaration på individnivå. 

2. Se över rutinerna: Anpassa lönerutinerna för det nya sättet att redovisa. För att kunna lämna en korrekt arbetsgivardeklaration och slippa rätta i efterhand behöver du färdiga underlag för allt som kan påverka månadens ersättning och avdragen skatt.

3. Redovisa enligt kontantprincipen: Kontantprincipen gäller fortfarande. Det innebär att du ska redovisa en ersättning eller förmån den redovisningsperiod som ersättningen eller förmånen betalades ut eller kunde disponeras av betalningsmottagaren, oavsett om arbetet utfördes en annan redovisningsperiod.

4. Rätt behörighet: Se till att ombud och anställda som ska skapa och skicka in arbetsgivardeklarationen har rätt behörighet hos Skatteverket.


Samuel Karlsson
 
Har du ett nyhetstips?
Tipsa redaktionen!
E-posta info@byggvarlden.se
 

 

Relaterade artiklar

Prenumerera

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Anmäl dig här!