Så ska Avenyn bli attraktivare

Så ska Avenyn bli attraktivare
Med djupborrning och millimeterprecision har Wallenstam inlett sin del av Avenyns upprustning.
Med djupborrning och millimeterprecision har Wallenstam inlett sin del av Avenyns upprustning. Genom att förvandla fastigheten på Kungsportsavenyen 31-35 till ett modernt handels- och kontorshus vill man bidra till att öka attraktionen på Göteborgs paradgata.

Som en av de större fastighetsägarna på Kungsportsavenyen i Göteborg vill Wallenstam bidra till utvecklingen av området på och omkring Göteborgs paradgata nummer ett.

I våras inleddes renoveringen av fastigheten, som ligger i korsningen Avenyn/Engelbrektsgatan. Mot Avenyn blir det 3 400 kvadratmeter butiksyta samt 3 800 kvadrat nyrenoverade kontorslokaler.

– Den gamla gallerian från 1990-talet försvinner. Istället utvecklar vi handeln genom att bygga mer affärsyta och samtidigt låta butikerna expandera i två plan. Stora skyltfönster kommer att tas upp mot Kungsportsavenyen, berättar Eva Blomberg, projektledare på Wallenstam.

För Wallenstam utgör det här startskottet för Avenyns upprustning.

– Ska vi göra Avenyn mer attraktiv måste vi få hit mer handel. Det här huset, som är byggt på 60-talet, behövde vi verkligen göra något åt. Det är ett symboliskt projekt för oss när det gäller att stärka Avenyn och öka attraktionen.

Men även bostäder är ett viktigt inslag för en levande stadskärna, och en förtätning kommer att ge bättre närvaro och liv i området dygnet runt samt stärka underlaget för de nya butikerna. Utmed Teatergatan, på fastighetens baksida, blir det därför 66 lägenheter på sju våningsplan, främst ettor och tvåor, men högst upp planerar man för penthouselägenheter med takterrass.

– Vi vill även tillföra nya bostäder till området, säger Eva Blomberg. 

Men ett sådant här omfattade ombyggnadsprojekt mitt i city har sina utmaningar.

– Det är främst läget och att vi borrat så långt ner i backen som varit svårt. Det är unikt att borra 12 kilometer mitt i stan, säger Magnus Andersson, arbetschef hos totalentreprenören BRA Bygg.

Borrningen har bestått i att man borrat 40 hål à 300 meter. Fastigheten ska bli självförsörjande på bergvärme och bergkyla och får en hundraprocentig klimatneutral energiförsörjning.

Men borrmomentet blev tuffare än väntat.

– Vi hade sju millimeter till godo när vi skulle köra in maskinen på bakgården, berättar Magnus Andersson.

För att slippa baxa ner bergborr-maskinen i källaren på parkeringshuset valde man en lite udda lösning, nämligen att placera maskinen på taket och borra sig ner genom de två parkeringsplanen.

Projektet drivs som en totalentreprenad med budgetpris och uppdraget gick till BRA Bygg efter att de intervjuats och presenterat sin lösning.

– Priset sattes efter att vi valt entreprenör. Vi vill se detta som ett samprojekt och vi tror att rätt inställnings hos entreprenören också ger bästa pris. I detta projekt har samma urvalsprocess gällt för alla de stora underentreprenörer, säger Eva Blomberg.

Under sommaren har man rivit huset mot Teatergatan och i augusti började man med fastigheten mot Avenyn som ska få stora skyltfönster och ny fasad.

Butikerna beräknas öppna till julhandeln 2014 och planerad inflyttning i lägenheterna är våren 2015.

Susanne Bengtsson
[email protected]

 

AVENYN 31-35

  • 3 400 kvm nyrenoverad butiksyta på Avenyn
  • 330 kvm nybyggd butiksyta på Teatergatan
  • 3 800 kvm nyrenoverade kontorslokaler
  • 100% klimatneutral energiförsörjning
  • Fastigheten blir självförsörjande på bergvärme och bergkyla via ett 40-tal 300-metershål i marken
  • Byggstart: Vår 2013
  • Planerad öppning av nya butiker: Höst/vinter 2014
  • Arkitekt:Wingårdhs

Wallenstams vision för avenyn

Som en av norra Europas få paradgator har gatan potential att vara både göteborgarnas och besökarnas favoritområde. Med fler besökande, boende och arbetande kan gatan leva dygnet runt, för alla slags människor och i olika skepnader.