Nyheter

Samarbete bygger Nya Karolinska

Nya Karolinska Solna är Skanskas största projekt någonsin och tilldelades bolaget tack vare dess internationella meriter inom OPS och sjukhussektorn. För att klara av det gigantiska kontraktet har samarbetet med Skanska England och andra brittiska företag spelat en nyckelroll. I förra veckan uppmärksammades arbetsplatsen av den brittiske näringsministern, Vince Cable.

Skanska UK har spelat en mycket aktiv del i bygget av Nya Karolinska. Med erfarenhet från såväl stora sjukhusprojekt som OPS-uppdrag har man kunna bidrag med såväl kompetens som arbetskraft. Men även när det gäller tankesätt, miljöfrågor med mera har Skanska UKs erfarenheter varit värdefulla att ta del av.

– Vårt samarbete med Skanska UK och andra brittiska företag har varit avgörande i såväl anbudsfasen som i genomförandet av bygget av Nya Karolinska Solna. Vid sidan av värdefull kunskap och erfarenhet av stora sjukhusprojekt har de även bidragit till att höja arbetsmiljlösäkerheten på våra arbetsplatser, säger Johan Karlström, vd och koncernchef för Skanska.

Storbritanniens näringsminister Vince Cable besökte i förra veckan Sverige i syfte att stärka samarbetet inom handel och investeringar. Han tog då tillfället i akt att besöka Nya Karolinska i Solna, ett projekt som är ett tydligt exempel på ett vinnande svenskt-brittiskt samarbete. Ministern fick en rundtur på arbetsplatsen och kunde dessutom bevittna när två brittiska företag skrev kontrakt med projektbolaget till ett värde av nära 30 miljoner pund.

– Tillkännagivandet att Astins och Measom har säkrat värdefulla kontrakt på ett stort svenskt infrastrukturprojekt understryker det faktum att Storbritannien har en stark kompetenskraft inom byggnadssektorn och visar på varför vi arbetar hårt för att hjälpa fler brittiska företag att vinna affärer utomlands, kommenterar ministern affären i ett pressmeddelande.

De två kontrakten är en del i ett samarbetsprojekt mellan Skanska och UK Trade & Investment (UKTI) , en avdelning inom den brittiska regeringen som vägleder brittiska företag in på internationella marknader.

–  Vi har haft stor glädje av samarbetet med UK Trade & Investment och ser fram emot att fortsätta utveckla samarbetet med brittiska företag, säger Johan Karlström.