Sämre än väntat för Peab

Sämre än väntat för Peab
Peab gjorde en vinst på 338 miljoner kronor för andra kvartalet i år. Det var mindre än vad aktieanalytikerna hade räknat med.

Enligt SME Direkt hade aktieanalytikerna i genomsnitt räknat med 448 miljoner kronor i vinst, rapporterar Affärsvärlden.

Peabs 338-miljonersresultat före skatt är också lägre än motsvarande period förra året, då bolaget drog in 424 miljoner kronor.

Men tongångarna är ändå positiva i Peabs halvårsrapport, som presenterades under tisdagen. Bolaget noterar en orderingång på 11 miljarder kronor under andra kvartalet, vilket är rekordhögt.

— Under första halvåret 2011 har vi sett en hög produktionstakt och ett stort inflöde av nya projekt. Vi är inne i en fas där vi växer kraftigt såväl organiskt som via förvärv. Tillväxten sker utifrån vår vision om att bli ett nordiskt företag, säger Peabs vd och koncernchef Jan Johansson i ett pressmeddelande.

Peab bedömer att förutsättningarna på den nordiska byggmarknaden är fortsatt goda.

— Oron i vår omvärld innebär dock att vi håller en hög beredskap för förändrade förutsättningar, säger Jan Johansson.

Under det första halvåret har Peab sålt 972 egenutvecklade bostäder och produktionsstartat 959. Men de högre marknadsräntorna och det nya bolånetaket har inneburit längre försäljningsprocesser och försämrade möjligheter för Peab att starta nya projekt.

Under det senaste året har Peabs personalstyrka vuxit. Vid halvårsskiftet 2011 hade Peab 15 560 anställda, jämfört med 13 829 medarbetare vid föregående halvårsskifte.

Relaterade artiklar

Mindre återbrukat än önskat för Fyrskeppet
Peab anlitas när akutsjukhuset byggs om
Tuffast för bygg- och fastighetsbranschen
”En splittrad bild i utmanande tider”