Samtliga nekar till brott

Samtliga nekar till brott
I dag inleddes muträttegången vid Stockholms tingsrätt. Foto: Marie Bergström.

Den före detta fastighetschefen inom Kriminalvården ska ha tagit emot mutor för miljontals kronor under flera år.

Nu står han åtalad för grovt mutbrott i det som beskrivs som den största korruptionshärvan i svensk statsförvaltning.

I dag inleddes rättegången.

 

Klockan 9 i morse öppnades dörrarna till rättssalen vid Stockholms tingsrätt.

Totalt fyra personer står åtalade för att ha tagit emot eller gett mutor i samband med projekteringar och byggen av fängelser och häkten. Enligt åtalet har mutor till ett värde av 30 miljoner kronor betalats ut.

Den huvudmisstänkte är en före detta fastighetschef på Kriminalvården, som även har ett förflutet inom rikspolisstyrelsen. Hans uppdrag har varit att planera byggandet av Sveriges nya fängelser.

De övriga åtalade är en före detta vd för ett arkitektföretag i Malmö, en konsult och ytterligare en egen företagare. Männen misstänkts ha gett och tagit emot mutor vid projektering och byggen av fängelser och anstalter inom Kriminalvården mellan åren 2006 och 2010.

Fastighetschefen har enligt åklagarna kommit överens med en god vän som drivit konsultverksamhet, att denne genom sitt företag skulle få provisioner från Kriminalvårdens olika motparter, bland annat en arkitektfirma.

Företagarna har fått gynnsamma kontrakt från Kriminalvården genom att fastighetschefen gått i god för att personerna haft unika kunskaper och stor erfarenhet från just anstaltsbyggen, något som inte stämmer enligt åklagaren.

Pengarna som betalats ut har fastighetschefen och hans vän bland annat använt till exklusiva resor med sina fruar. Konsulten ska även ha bekostat ett arkitektritat fritidshus i Båstads kommun åt sin kumpan.

Samtliga åklagade förnekar brott.

Den huvudmisstänkte menar bland annat att 100 000 kronor som arkitektfirman satt in på hans konto var ett tillfälligt lån.

Muthärvan inom Kriminalvården beskrivs som det största fallet inom svensk statsförvaltning. Det var Riksrevisionen som upptäckte att något inte stod rätt till.

Sedan våren 2010 har riksenheten mot korruption utrett fallet.

De åtalade är misstänkta för grovt mutbrott respektive grov bestickning som kan ge mellan sex månaders och sex års fängelse. Utöver mutbrott gäller stämningen också grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll. Åklagaren yrkar även på näringsförbud för konsulten.

– Det som gör att det här målet sticker ut är omfattningen och de stora beloppen. Vi har inte varit med om något liknande tidigare, säger chefsåklagare Jan Axelsson vid riksenheten mot korruption.

Rättegången pågår fram till juli.