Nyheter

Sex fälls för mutor

Tingsrätten har meddelat dom i muthärvan i Falun där bland annat två Peab-anställda stod åtalade.

Samtliga sex åtalade döms till dagsböter.

I mitten av januari genomfördes rättegången där sex personer, två Peab-medarbetare och fyra kommuntjänstemän, stod åtalade för mutor respektive bestickning. Kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption, yrkade på villkorliga domar med böter för samtliga inblandade. 

På tisdagen meddelade Falu tingsrätten domen. De fyra kommunala tjänstemännen, varav en förvaltningschef, döms för mutbrott och två Peab-anställda döms för bestickning. Samtliga döms till dagsböter på mellan 3 600 kronor och 40 600 kronor. Förvaltningschefen som gjort sig skyldig till tre fall av mutbrott, döms till dryga dagsböter, totalt 40 600 kronor. Dessutom ska hon återbetala 60 000 kronor till staten för försvarskostnader.

Även de två Peab-anställda får dryga böter, 32.800 kronor respektive 27.000 kronor. Båda ska dessutom betala 50 000 kronor i försvarskostnader.

Tingsrätten delar åklagarens uppfattning om vilka brott de tilltalade skall dömas för. En av kommuntjänstemännen frikänns dock på en av åtalspunkterna.

 ”Tingsrätten bedömer att straffmätningsvärdet inte i något fall överstiger dagsböter”, skriver man i domen. ”Mutorna har emellertid inte varit påfallande stora i något fall och brotten har knappast vittnat om någon större förslagenhet”. 

Åklagare Thomas Forsberg sa i samband med rättegången till Byggvärlden:

– Det kan ibland tyckas som om det är småsummor vi bråkar om, men det är nog så illa att mutor förekommer och allt som kan innebära en risk för att beslut påverkas är oacceptabelt. Inom den offentliga sektorn får det inte förekomma oegentligheter eftersom man förvaltar skattepengar. Risken finns att medborgarna tappar förtroendet för myndigheter, och en sådan situation vill vi inte hamna i. 

 

 

BAKGRUND:

2011 uppdagades det att Trafik- och fritidsförvaltningen i Falu kommun slutit ett olagligt avtal med företaget Peab om drift och underhåll av kommunens gator, till ett värde av 161 miljoner kronor.

Totalt sex personer har stått åtalade, misstänkta för flera olika fall av mutbrott och bestickning mellan åren 2009 och 2011.

Två av de åtalade arbetade på Peab då de misstänkta brotten inträffade. De övriga fyra var tjänstemän på Falu kommun.

Mutorna har bland annat handlat om en bjudresa till Melodifestivalens genrep i Leksand 2009, en ishockeymatch i Leksand, middag på restaurang i Falun samt middag på restaurang i Stockholm. I samtliga fall har Peab stått för notan.

Samtliga åtalade förnekar brott.