Sista galoppen i Täby

 
  • Onsdagen den 18 maj gick sista tävlingen på anrika Täby Galopp från 1960. Foto: Susanne Bengtsson.

    Onsdagen den 18 maj gick sista tävlingen på anrika Täby Galopp från 1960. Foto: Susanne Bengtsson.

  • I Täby Park ska det bli 6000 bostäder och cirka 5000 arbetsplatser. Bild: Täby Park AB.

    I Täby Park ska det bli 6000 bostäder och cirka 5000 arbetsplatser. Bild: Täby Park AB.

  • Leif Gripenstam, kommunstyrelsens ordf i Täby, Anna Galli, vd Täby Park och  Olof Pettersson Herold, JM. Foto: Susanne Bengtsson.

    Leif Gripenstam, kommunstyrelsens ordf i Täby, Anna Galli, vd Täby Park och Olof Pettersson Herold, JM. Foto: Susanne Bengtsson.

Föregående
Nästa
 

Hästarna har sprungit sin sista tävling på Täby Galopp.

Onsdagens flyttfest blev startskottet för ett av Sveriges största stadsbyggnadsprojekt, Täby park. 

- Det är unikt att ha tillgång till en så här stor fri yta att bygga bostäder på i Stockholm, säger Leif Gripenstam (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby, som ser fram att få bidra med 6000 nya bostäder.

I onsdags gick den sista starten på Täby Galopp. Efter nästan 56 år är det dags för galopphästarna att flytta från galoppfältet, till den nya anläggningen i Upplands Bro, som invigs i juni.

I samband med flyttfesten på Täby Galopp invigdes en utställning, kundtjänst och ett showroom i den gamla läktarbyggnaden. Här ska allmänheten kunna ta del av visionerna för Täby park – men också av historiken.

- Täby park ska bli en storstad på kartan, men en småstad i själen. Här ska man kunna känna sig trygg och sedd, ha nära till grannar och en kopp kaffe, men också till natur och aktiviteter. Vi ska bygga en hållbar stadsdel där det är naturligt att cykla och promenera, säger Anna Galli, vd i Täby Park AB, ett bolag som ägs av JM och Skanska.

Ett småskaligt utbud ska komplettera Täby centrum, ett av landets största köpcentrum, som ligger ett stenkast bort. I Täby park planeras även för 2-3 skolor och förskolor.

- Vi har diskussioner med flera blivande hyresgäster. På vår önskelista står även flera restauranger, caféer, gym och kontor, säger Anna Galli.

I en kommun där en ny stadsdel med 6000 nya lägenheter och nästan lika många arbetsplatser växer fram är infrastrukturen oerhört viktig. 2019 kommer upprustningen av Roslagsbanan att stå klar med dubbelspår och nya tågset. Diskussioner pågår, inom Sverigeförhandlingens uppdrag, om en förlängning av Roslagsbanans linjer.

- En förlängning till T-centralen ger bästa effekt enligt Sverigeförhandlingen, bättre än att bygga tunnelbana från Mörby till Täby, säger Leif Gripenstam, som lobbar för en station även vid Odenplan samt en förlängning av Roslagsbanan till Arlanda.

Byggstart för de första etapperna i Täby park är planerad till slutet av 2017. För tillfället pågår planarbetet, och ett samrådsbesked väntas i juni. Kommunen kommer inom kort att gå ut med markanvisningstävling. Täby park  ska bli en hållbar stadsdel som bland annat är knuten till Citylab action.

- Det har nog fällts några tårar bland galoppnostalgiker, men det här en win-win-situation där galoppsporten får en ny modern anläggning samtidigt som Stockholm får fler bostäder. Nu lämnar vi formellt över nyckeln, säger Ulf Hörnberg, vd Svensk Galopp.

FAKTA

Området är cirka 70 hektar stort.

Inom 20-25 år kommer det att finnas 6 000 lägenheter och nästan lika många arbetsplatser. Sammanlagt kommer 20 000 människor att bo och arbeta i området.

Aktuella aktörer: Täby Park Exploatering AB, som ägs av JM och Skanska,  Täby kommun,  Riksbyggen,  TryggHem.

Läs Byggvärlden nr 6
Läs Byggvärlden nr 6!
Klicka här

Lediga jobb

Visa alla lediga jobb
 
Har du ett nyhetstips?
Tipsa redaktionen!
E-posta info@byggvarlden.se
 

 

Relaterade artiklar

Prenumerera

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Anmäl dig här!