Sista luckan på Tele2 Arena

Sista luckan på Tele2 Arena
I april startades lyften av de åtta takluckorna som ska utgöra det skjutbara taket till Tele2 Arena. I eftermiddag sker ett spektakulärt lyft då den sista takluckan med millimeterprecision ska sättas på plats.
I april startades lyften av de åtta takluckorna som ska utgöra det skjutbara taket till Tele2 Arena. Med ett spektakulärt lyft har nu den sista takluckan med millimeterprecision satts på plats.

Takluckorna bärs upp av två 220 meter långa och 1600 ton tunga balkar. Bredden på takluckorna motsvarar avståndet mellan balkarna, måttanpassningen är exakt och får inte skilja sig mer än motsvarande ett blyertsstreck. Genom Tele2 Arenas takkonstruktion skapas en inomhusarena och utomhusstadion i samma byggnad.  

Nu har den sista av totalt åtta takluckor lyfts på plats. Varje taklucka väger omkring 160 ton, vilket motsvarar en totalvikt om cirka 1300 ton. De åtta luckorna kopplas samman till två takhalvor. Med hjälp av 32 hjul som dras på räls ska taket sedan kunna öppnas och stängas. Lyftet förutsätter att vindförhållandena i eftermiddag är fortsatt gynnsamma.

  Tele2 Arena är byggtekniskt ett komplext projekt. Det visar inte minst arbetet med takluckorna. För att takluckorna ska passa krävs att de 220 meter långa balkar som bär upp taket i princip är spikraka. Millimeterprecision är nyckelordet och balkarna i förhållande till varandra får inte skilja sig mer än motsvarande ett blyertsstreck, säger Helena Ågren, kommunikationschef på SGA Fastigheter AB.

  Vi kommer kunna öppna respektive stänga taket på cirka 20 minuter. Unikt med Tele2 Arenas konstruktion är att då taket är öppet kommer det 70 x 105 meter stora hålet som blir att vara helt öppet. Det kommer med andra ord inte att finnas några balkar tvärs över öppningen eller annan teknik som skapar skuggor på spelplanen eller skymmer utsikten. Det gör Tele2 Arenas skjutbara tak unikt, fortsätter Helena Ågren.

En utomhusstadion och en inomhusarena i samma byggnad innebär att fotboll kan spelas under bar himmel men där åskådarna samtidigt är skyddade från väder och vind.

 

Fakta Tele2 Arena

          Idrotts- och evenemangsarena med maxkapacitet 40 000 åskådare varav 30 000 sittplatser på läktaren
          Tele2 Arena blir en hybrid, det vill säga en inomhusarena och en utomhusstadion i ett
          Från spelplanens sidlinje till nedersta plats på långsidan är det endast 6 meter
          Första evenemang sker i juli 2013

Relaterade artiklar

Peab anlitas när akutsjukhuset byggs om
Nya upphandlingar – miljardbygge i topp
Tar Sturekvarteret från ritbord till realitet
Bygger Vänersborgs nya tingsrätt