Nyheter

Skanska och Sweco populärast

Åsa Bergman, vd och Britt Olin, employer branding på Sweco. Foto: Universum.

Skanska är den populäraste arbetsgivaren bland högskoleingenjörer medan Sweco tar silver när civilingenjörsstudenter rankar sin drömarbetsgivare.

Detta enligt Universums undersökning Företagsbarometern.

Sweco har klättrat två placeringar och tar silverplatsen och ligger nu hack i häl på jätten Google när civilingenjörsstudenter får frågan vart de helst vill arbeta i framtiden.

Enligt Åsa Bergman, vd Sweco Sverige, beror Swecos popularitet på flera saker. Det handlar om företagets kultur med en öppen dialog, engagerad personal och att man är ett jämställt företag. Dessutom jobbar medarbetarna nära kunderna och får tidigt ta ansvar.

– Men det jag tror att unga ingenjörer och arkitekter lockas mest av är att de vill verka i sammanhang där de kan göra skillnad genom att vara med och forma framtidens samhällen och städer.

Även när högskolestudenter rankar sin drömarbetsgivare blir Sweco den populäraste arbetsgivaren i teknikkonsultbranschen med en åttonde plats.

Skanskas toppar listan och är den arbetsplats där blivande högskoleingenjörer helst vill arbeta.

Varje år röstar Sveriges universitets- och högskolestudenter fram sina framtida drömarbetsgivare i landets största studentundersökning. I år har 23 297 studenter från 30 universitet och högskolor tyckt till om jobb och karriär i Företagsbarometern, som i år genomförts för 28 året i rad.

– Aldrig förr har en organisations framgång varit så beroende av dess humankapital. Att vara en attraktiv arbetsgivare är därför avgörande för att locka till sig rätt talanger och lyckas även i framtiden, kommenterar Petter Nylander, vd på Universum.

Sweco, som har ett stort rekryteringsbehov, ser värdet i att ha ett starkt arbetsgivarvarumärke.

– Ingenjörsstudenter är otroligt viktiga för oss då vi ser ett stort rekryteringsbehov de kommande åren. Vi anställer cirka 800-1000 personer per år. Vi är stolta över att ha nått vårt bästa resultat någonsin. Det bekräftar att vi lyckats i vårt arbete med att skapa en attraktiv arbetsplats. Det kändes fantastiskt att stå på scen med företag som Google, Ikea och Spotify och ta emot pris, säger Åsa Bergman.

 

Ranking civilingenjörer:

1.Google

2. Sweco

3. Ikea

4. Spotify

5. ÅF

13. Skanska

15. White arkitekter

 

Högskoleingenjörer:

1. Skanska

2. Ikea

3. Google

4. Volvo Cars

5. Peab

7. NCC

8. Sweco

10. White Arkitekter

11. ÅF

 

Källa: Universums Företagsbarometer 2015.