Nyheter

Skanska: ”Vi ber om ursäkt”

Skanska erkänner att de brustit i sina rutiner inför en bostadsrättsförening i Stockholm och ber om ursäkt. Samtidigt inför de nya rutiner vid köp av lägenheter.

Det är den nybildade bostadsrättsföreningen Glassbåten i Sickla utanför Stockholm som nu får en ursäkt av byggjätten.
— Vi har varit dåliga på att ge information, vi har lämnat ut felaktiga siffror och de berörda personerna har fått ett dåligt bemötande. Det ber vi om ursäkt för, säger Peter Gimbe, presschef på Skanska.

Bakgrunden, som först beskrivits av tidningen Svenska Dagbladet, är att flera medlemmar i den nybildade bostadsrättsföreningen hamnat i en rävsax inför inflyttningen i nybyggda lägenheter. Orsaken är att priserna på bostäderna de flyttar ifrån och vill sälja sjunkit i takt med lågkonjunkturens framfart. När de velat dra sig ur affären för att inte hamna i en ekonomiskt ohållbar situation har Skanska vägrat, om inte tuffa villkor uppfyllts.

Villkoren har inkluderat en återbetalning av 50 000 kronor i samband med det bindande förhandsavtalet, mäklararvodet samt kostnaden för tillval, skriver Svenska Dagbladet. Dessutom innebar villkoren att bostadsköparen skulle få betala mellanskillnaden om Skanska inte lyckades sälja bostaden till ursprungspriset.

Till Byggvärlden säger Peter Gimbe att villkoren varit rimliga.
— Det är ju så att det är vi som legat ute med bygg- och materialkostnaderna.

Men ändå erkänner ni att ni gjort fel.
— Ja, vi kunde absolut ha varit tydligare med villkoren som gällde.

I samband med ursäkten har Skanska också lanserat Tryggaffär som innebär att alla som står i begrepp att köpa en lägenhet, från och med den 11 december, har rätt till öppet köp. Om lägenheten säljs med förlust ska ingen behöva betala för mer än fem procent av lägenhetens ursprungliga pris.

Varför inför ni öppet köp?
— Därför att ingen, vare sig vi eller köparna har kunnat förutse att bostadspriserna skulle sjunka så mycket på så kort tid. Det hela är olyckligt. Samtidigt är det så att det är ett relativt fåtal människor som vill hoppa av. De flesta är oroliga men vill fullfölja sitt köp.

De nya reglerna är inte retroaktiva med ett undantag: medlemmarna i bostadsrättsföreningen Glassbåten. Det innebär att de nu kan välja att hoppa av de nya lägenheterna utan att behöva betala mer än fem procent av kostnaden.