Nyheter

Skanskachef åtalas för bedrägeri

En före detta Skanskachef misstänks ha låtit Skanska betala för en släktings villarenovering i Växjö. Nu åtalas han för grovt bedrägeri.

Det var 2004 och 2005 som en villa i utkanten av Växjö renoverades. Villan ägdes av en släkting till en då högt uppsatt chef i Skanska.

– Misstanken består i att man har anlitat underentreprenörer som Skanska har fått betala. Det handlar om målningsarbeten och trädgårdsarbeten, säger åklagare Christer Johansson.

Drygt 350 000 kronor misstänks Skanska ha fått betala för renoveringen. Summan har senare betalats av villaägaren.

Även en vän till den åtalade ska ha fått fönster för drygt 50 000 kronor till sin villa som Skanska har betalat. Också den fakturan har vännen senare betalat.

– Den åtalade har fått in fakturorna på olika projekt inom Skanska och gett andra i uppdrag att attestera räkningarna, säger Christer Johansson.

Saken polisanmäldes sommaren 2006 och under torsdagen skickade Christer Johansson in en stämningsansökan till tingsrätten.

Även två andra Skanskachefer var under utredningens gång misstänkta för brott. En chef, som fortfarande jobbar kvar på Skanska, misstänktes för att ha hjälpt den nu åtalade med bedrägeriet. En tredje chef misstänktes ha använt företagets bensinkort för privat räkning.

– För de andra två kunde jag inte styrka brott, säger Christer Johansson.

Mannen som nu åtalas var tidigare lokal Skanskachef i Växjö. Han har dessutom haft en högt uppsatt post i Växjös lokala idrottsliv. Nu har mannen lämnat Skanska, enligt pressansvarige Per-Lennart Berg var det chefens eget val.

Straffskalan för grovt bedrägeri är fängelse som minst i sex månader och som mest i sex år. Christer Johansson har ännu inte tagit ställning till vilket straff han ska yrka på.

Den åtalade förnekar brott.

– Hans förklaring är att företagen har gjort förfakturering till Skanska. De ska alltså ha fått betalt för sånt de ska jobba av i efterhand, säger Christer Johansson.