Nyheter

Skellefteå växer i trä

Snart får Skellefteå nya och spektakulära lägenhetstillskott. Redan i sommar står det första sjuvåningshuset byggt av gran klart för inflyttning.

I Skellefteå växer just nu en ny stadsdel fram: Älvsbacka Strand. Till nästa år ska tre bostadshus ha byggts vid Skellefteälven men det första huset kommer att stå klart redan till sommaren. Det kan tyckas oansenligt men husen, som blir upp till sju våningar, har en intressant detalj: De byggs i trä.

— Det blir en enkel och snabb byggprocess med trät som kommer från vårt eget sågverk, säger Thomas Staflund, säljledare på Martinsons Byggsystem som står bakom projektet tillsammans med White arkitekter och Lindbäcks Bygg AB.

Enligt Thomas Staflund är den byggprocess som utvecklats för Älvsbacka Strand särskilt lämpad för nordiska förhållanden. Tack vare en nyutvecklad montage- och väderskyddsteknik tillåts bygget att fortgå närmast oavsett väderlek.

Varje hus kommer att innehålla 18 lägenheter. Samtliga blir bostadsrätter men det finns planer på att bygga hyresrätter.

— Intresset för de här lägenheterna har varit enormt. Men nu undersöker vi möjligheten med hyresrätter. Vi vill bygga lägenheter för vanligt folk, säger Thomas Staflund.

Älvsbacka Strand

Byggherre: Martinsons Byggsystem, White arkitekter och Lindbäcks Bygg AB.
Entreprenad:Totalentreprenör.
Entreprenör: Martinssons Byggsystem och Lindbäcks Bygg.
Arkitekt:White.
Projektledare: Bengt Abelsson.
Byggstart:November 2007.
Klart:2009.
Kostnad: 33 miljoner kronor.