Nyheter

Skitsmart!

Kobajs och fiskolja. Hårdare miljökrav och nyfikna konstnärer gör att nya som gamla, och doftande byggmaterial, ploppar upp. <br></br> Byggvärlden tar en titt på innovativa byggtraditioner.

Skitkonst, något för byggbranschen?

Det finns mer än cement och trä som byggmaterial. Skitmycket mer. Nu ställer konstnären Annette Felleson ut komockor som byggmaterial på Edsvik Konsthall.

Varför använder du komockor i din konst?
— Jag blev inspirerad under en resa i Indien där de använde materialet. Efter ett tag upptäckte jag att det gick utmärkt att skära i torkad koskit och materialet påminner om till exempel torv eller Tritex. Koskit är faktiskt ett urgammalt byggnadsmaterial i andra världsdelar och vad jag gör är att arbeta med det utifrån västerländska byggtraditioner. Jag gör bland annat plattor som påminner om fiberplattor.

Vad händer om det regnar?
— Lite regn klarar materialet av, om det är torrt innan. Men långvarigt regn går inte så bra eftersom det suger åt sig fukt.

Och hur luktar din konst?
— Inte så illa. I början luktar det lite prutt men sedan är det inte farligt.

Nu gör du konst av kobajset, men kan man verkligen använda det som byggmaterial också?
— Nja, inte här i Sverige. I alla fall inte utomhus eftersom det är en för fuktig miljö. Dessutom är torkningsprocessen för tidsödande och energikrävande för att det ska bli lönsamt, tror jag.

Norge torsk på fisk i asfalt

Fågel, fisk eller mittemellan? Självklart fisk säger NCC i Norge som beslutat sig för att använda fiskolja i sin asfaltproduktion. Fiskoljan ska ersätta de fossila bränslen som används när asfaltens stenmaterial ska torkas och värmas upp.

Kommer asfalten att lukta fisk nu, Lovisa Lagerström Lantz, presschef på NCC?
— Det hoppas jag inte. Nä, allvarligt talat så kommer den att bli luktfri.

Vad är fördelarna med fiskoljan?
— Det minskar utsläppen av koldioxid med nästan 8 000 ton under 2008.

Har ni favoritfiskar för detta ändamål?
— Ha, ha. Jag tror inte det. Det blir restprodukter från fiskindustrin.

Men det blir ingen Östersjötorsk i alla fall?
— Nej, det blir fiskar från det norska havet.