”Skulle kunna vara dubbelt så stor”

 
  • En ny modell i trä av Nobel Center. Foto: Anders J Larsson.

    En ny modell i trä av Nobel Center. Foto: Anders J Larsson.

  • Christoph Felger, David Chipperfield Architects Berlin. Foto: Susanne Bengtsson

    Christoph Felger, David Chipperfield Architects Berlin. Foto: Susanne Bengtsson

  • David Chipperfield, arkitekt. Foto: Susanne Bengtsson

    David Chipperfield, arkitekt. Foto: Susanne Bengtsson

  • Byggnaden från Hovslagargatan. Illustration: David Chipperfield Architects.

    Byggnaden från Hovslagargatan. Illustration: David Chipperfield Architects.

Föregående
Nästa
 

Arkitekterna för Nobel Center har lagt stor vikt vid att utforma ett hus med en publik dimension som samtidigt blir en viktig symbol för Stockholm.

De håller inte med kritikerna om att byggnaden är för stor.

- Den hade kunnat vara dubbelt så stor, säger arkitekten Christoph Felger.

I april 2014 utsåg en enig tävlingsjury utsåg David Chipperfields och Christoph Felgers mässingsskimrande byggnad till vinnare i arkitekttävlingen om Nobel Center. Nu är arkitekterna i Stockholm för att presentera det byggnadsprogram som nu är färdigt samt innehållet i Nobel Center som blivit mer konkret.

Arkitekterna har lagt stor vikt vid att skapa en byggnad som har ett viktigt syfte och innehåll – och inte bara för turister utan även för stockholmarna.

- Det är spännande att få rita en sådan här offentlig byggnad på en viktig plats i staden. Museum tenderar lätt att bli turistattraktioner. Här har vi hittat en bra balans mellan invånarna, till exempel skolelever, och turister. Det kommer att bli en meningsfull byggnad för Stockholm, säger David Chipperfield.

Han nämner den stora publika entrévåningen som ett exempel på en öppen, informell, tillgänglig plats som höjer värdet på den aktuella ytan. Totalt kommer 80 procent av ytan i huset att bli tillgänglig för allmänheten.

Själva auditoriet, där prisutdelningen av Nobelpriset ska äga rum, kan delas av eller öppnas upp beroende på antalet åhörare. Här finns plats för föreläsningar, kulturevenemang och vetenskapliga möten.

- Ett museum ska vara en del av dialogen i staden.

En av nyheterna i det bearbetade förslaget är att restaurangplanet flyttats allra längst upp.

En del av den kritik som riktats mot byggnaden handlar om dess volym, att Nobel Center skulle få för dominant roll och överskugga exempelvis Nationalmuseum. Statens Fastighetsverk tillhör dem som överklagat detaljplanen av detta skäl.

Christoph Felger är förvånad över kritiken. 

- Jag är faktiskt lite överraskad att vi fått kritik för storleken. Visst, jämfört med tullhuset är byggnaden stor, men inte om man jämför med grannfastigheterna. Vi har anpassat oss efter måtten på de intilliggande husen, som är minst lika stora. Med tanke på det innehåll Nobel Center erbjuder så är byggnaden snarare för liten. Den hade kunnat vara dubbelt så stor, säger Christoph Felger.

Han konstaterar att Nobel är ett starkt varumärke och en viktig symbol för Sverige.

- Nobelfesten är ett stort och världskänt event. Men Nobel handlar om så mycket mer än att dela ut pris. Det är större än så. Alfred Nobel ville göra nytta för mänskligheten. Ni svenskar måste vara stolta över detta.

Vad gäller de byggtekniska utmaningarna nämner Christoph Felger  spännvidderna på 17-18 meter, läget i city.

Susanne Lindh, vd för Nobel Center, menar också att det kan bli trångt på byggplatsen, särskilt om tunnelbanan till Nacka kommer att byggas samtidigt.

- 30 meter under vårt hus ska tunnelbanan till Nacka gå. Man kommer att öppna upp en arbetstunnel för bortforsling av schaktmassor.  Det är upp till oss som byggherre att hantera byggtrafiken.

Byggtiden för Nobel Center beräknas till två år, exklusive tiden för att riva och flytta byggnader.

Lediga jobb

Visa alla lediga jobb
 


 

 

Relaterade artiklar

Prenumerera

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Anmäl dig här!