Nyheter

Skyddad konst i miljonprogram

Länsstyrelsen ville byggminnesförklara ett helt miljonprogramsområde i Hjällbo. Men ägaren Hjällbobostäder sa nej, och nu har kommunens byggnadsnämnd stannat vid att konsten i bostadsområdet ska skyddas.

— Eftersom vi är ett utvecklingsbolag vill vi fortsätta ha helt fria händer att utveckla området som våra hyresgäster önskar. Det kan bli väldigt besvärligt för oss om husen skyddas så att vi inte kan ändra på något, säger Bettina Öster Tunberg, vd för allmännyttiga Hjällbobostaden i Angered.

Bostadsområdet Skolspåret med totalt 590 lägenheter formgavs av arkitekten Arne Nygård och byggdes mellan 1977 och 1979. De 15 husen som länsstyrelsen ville skydda är byggda av prefabricerade betongelement och har snäckformade hisstrummor och garageentréer.

Just ”snäckorna” och de konstverk som finns i varje husentré kommer enligt byggnadsnämndens förslag att bli byggminnen. Det tycker Bettina Öster Tunberg vore väldigt positivt.

— Vi vill gärna att de bevaras för eftervärlden. Själv tycker jag mycket om den unika atriumgång med betongkonstverk som vi har i området, säger hon.