Nyheter

Småhusbransch i kris

Kraftigt minskad orderingång och varslad personal. Småhusbranschen har drabbats hårt på den oroliga byggmarknaden. <br></br> — Det är ett bekymmersamt läge, säger Ingemar Ekdahl på Trä- och Möbelindustriförbundet (TMF).

Under måndagen meddelade småhustillverkaren Finndomo att man varslar 116 personer om uppsägning. Och de är inte ensamma. Bara i år kommer cirka 300 personer i småhusbranschen att sägas upp enligt TMF.
Till detta tillkommer varsel från företag som inte är medlemmar i TMF. Exempel på företag som redan varslat om uppsägningar är Finndomo, A-hus, LB-hus och Willa Nordic. Orsaken är i många fall en kraftigt minskande orderingång.

— Det rör sig om en minskning på cirka 25 procent jämfört med samma period förra året, säger Ingemar Ekdahl, branschansvarig för Svensk Trähusindustri på TMF.

Enligt Ingemar Ekdahl är det ännu så länge bara orderingångarna som minskar. Själva produktionen är fortfarande i stort sett oförändrad. Men även här väntar förändringar.

— Redan nu kan vi märka förändringar på småhusproduktionen, alltså på utleveranserna. Men det är först om ungefär ett halvår som vi på allvar kommer att se en minskning också här, säger han.

Det är framförallt i tillväxtregionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne som de minskade orderingångarna märks av. Dessutom drabbas främst de företag som är erbjuder lite mer exklusiva hus, enligt Ingemar Ekdahl.

— Det är inte så konstigt. När konsumenterna är oroliga över höjda räntor och annat så vågar de inte satsa på dyra hus, säger han och tillägger att det är svårt att peka ut en specifik orsak till de minskade orderingångarna.

Läs listan om varsel, företag för företag i nummer 16 av Byggvärlden