Nyheter

Småhustillverkare bygger sjuvåningshus i trä

Skövdes högsta trähus byggs av Götenehus. Sammanlagt innehåller de två huskropparna 48 lägenheter med generösa inglasade balkonger. Bild: Götenehus.

Götenehus siktar högt när Skövdes nästa stora bostadsområde börjar ta form.

Den första etappen i stadsdelen Frostaliden består av två 7-våninghus i trä med sammanlagt 48 bostadsrätter.

– Vi är inte främmande för att bygga fler höghus, säger Claes Hansson, vd och koncernchef Götenehus.

Skövde är en kommun som växer. Prognosen är att dagens 50 000 invånare ska ha ökat till 63 000 år 2030. Minst 300 nya lägenheter behöver produceras varje år för att klara målet.

Skövde kommunen anslöt sig till det riksomfattande Projekt Trästad 2012. I Frostaliden, en stadsdel med tydlig miljöprofil, ska det byggas 350 nyproducerade lägenheter, både hyresrätter och bostadsrätter, och den gemensamma nämnaren är att alla husen har en stomme av trä. Detta gör området till en av de större trästadsdelarna i landet.

Götebehus är hos allmänheten mest förknippade med produktion av villor och andra typer av småhus. Men företaget har sedan flera år byggt flerfamiljshus i egen regi och på uppdrag från bygg- och fastighetsbolag.

– Småhus är fortfarande en viktigt del för oss men vi har en delad produktportfölj med en stor projektutvecklingsida. Vi har byggt både flerfamiljshus, grupphus, bostadsrätter och äldreboenden. Fem våningar har vi byggt som mest hittills, men vi är inte främmande för att bygga fler våningar än så, säger Claes Hansson, vd och koncernchef Götenehus Group AB, till Byggvärlden.

De två punkthus man ska uppföra i Frostaliden blir Skövdes högsta trähus. Läget ger ljusa lägenehter. Därför satsar man på generösa inglasade balkonger till samtliga lägenheter. Dessutom har de översta fyra lägenheterna egen takterrass.

– Frostaliden är ett byggprojekt som passar oss perfekt. Vi har en lång och gedigen erfarenhet av att bygga trähus och det är speciellt intressant att överföra våra kunskaper till ett flerbostadsprojekt med en tydlig miljöprofil. Även för flerfamiljshus finns det fördelar att bygga stomme, balkar och bjälklag av trä. Vi kan exempelvis erbjuda en väldigt bra ljudisolering mellan de olika våningsplanen, säger Andreas Gustafsson, chef för projektutveckling på Götenehus, i ett pressmeddelande.

Götenehus är först ut av byggbolagen i Frostaliden.

Fakta Götenehus projekt i Frostaliden
Antal lägenheter: 48 (12 st 2:or, 22 st 3:or och 14 st 4:or).
Prisbild: Från ca 1,15 Mkr till 2,7 Mkr plus månadsavgift.
Produktionstid: 2016-2018.
Arkitekt: Staffan Morud, CH Arkitekter i Skaraborg.
Karaktär: Modernt flerfamiljshus med trästomme och andra trädetaljer. Inglasade generösa balkonger och nära till friluftsområde och centrala Skövde.
Säljstart: 25 februari 2016.

Fakta Projekt Trästad
Projekt Trästad bildades 2012 av 17 kommuner och länsstyrelser. Trästad har som mål att vidareutveckla modernt, industriellt och klimatanpassat trähusbyggande. Projektet ska vara en inspirationskälla för lokala byggare, arkitekter, planerare och politiker. I januari 2014 fick Projekt Trästad ytterligare 3 Mkr av regeringen.