Nyheter

Smart på jobbet

Det finns smarta människor och så finns det jättesmarta. En del så smarta att de får vara med i Mensa — klubben för de superintelligenta. <br></br> Byggvärlden letade upp genier i byggbranschen för att prata om dumma människor, och sällskapssp

Pontus Isaksson: Självlärd drömmare

Han fick dåliga betyg och hankade sig fram på ströjobb. Men känslan av utanförskap ändrades med ett IQ-test.

— Mitt IQ ligger på 135+ och medlemskapet i Mensa har gett mig mycket, säger Pontus Isaksson, 27, plattläggare och delägare i företaget Ditt nya badrum.

Har du nytta av att vara smart i jobbet?
— Ja. Jag jobbar i en bransch som varierar sig med nya material och metoder. Då kan det vara bra att vara smart. Sedan kan jag jobba snabbt för att jag kan effektivisera arbetsrutinerna. Det händer att jag jobbar snabbare än mer rutinerade arbetskamrater för att jag kan effektivisera.

Stimuleras din intelligens av jobbet?
— Rätt så mycket faktiskt. Jag gillar att sväva iväg i tankarna och det kan jag göra med det här yrket. Mina händer gör en sak medan huvudet tänker på annat.

Kan du tröttna på dumma människor?
— Nja, jag sållar nog bort människor som inte tänker likadant. I längden orkar jag inte med dem. Sedan har jag såklart goda vänner som inte är med i Mensa men de är allmänbildade och vi förstår varandra.

Och hur ser din framtid ut?
— Jag vill utveckla företaget med fler anställda och högre avkastning. Sedan vill jag ge mig in i fastighetsbranschen tror jag. Målet är att bli ekonomiskt oberoende så att jag kan syssla med det jag vill.

Och vad är det?
— Vet inte. Det som faller mig in. Det kan vara att skriva eller bygga. Men jag vill vara fri. Att jobba för andra i ett ekorrhjul som jag gjorde efter gymnasiet vill jag aldrig göra igen.

Göran Pettersson: Smart – men inte händig

Göran Pettersson, 40, är ingenjör och projektledare i byggbranschen. Och så är han medlem i Mensa.

— Jag antar att mitt yrkesval är resultatet av ett bra analytiskt tänkande. Och jag vill inte jobba praktiskt. Jag har tummen mitt i handen, säger han.

Hur smart är du?
— Tillräckligt smart för att vara med i Mensa. Jag kommer faktiskt inte ihåg resultatet för det var så länge sedan jag gjorde testet.

Varför är du med i Mensa?
— Det är mest för att vara med och spela spel på deras spelsammankomster. Vi träffas någon gång varannan månad och utmanar varandra i till exempel poker, backgammon och kalaha. Egentligen kunde jag lika gärna vara med i en bridgeklubb.

Men varför gjorde du testet?
— Jag hade en vadslagning med en kollega på jobbet om att vi skulle kvalificera oss för medlemskap och hade inga egentliga förväntningar.

Stimuleras din intelligens av jobbet?
— Nej, egentligen inte. Det är svårt att sätta fingret på men jag tror att det är avsaknaden av utmaningar.

Men hur vill du utvecklas?
— Yrkesmässigt vill jag bli en mer komplett projektledare. Det skulle vara roligt med större och mer komplexa projekt.

Slutligen, kan du tröttna på dumma människor?
— Ja, jag kan tröttna på människor som inte förstår eller vill förstå. Jag kan förstås inte allt men det är irriterande med människor som inte tar till sig kunskap.

Två procent av befolkningen har vad som krävs för att bli medlemmar i Mensa

Bildades1946 i England.

För medlemskap krävs en IQ på minst 131. Bara två procent av befolkningen får så bra resultat.

Mensahar 2 100 medlemmar i Sverige (2006). Sammanlagt har föreningen mer än 100 000 medlemmar.

Kända medlemmar:
Geena Davis, skådespelerska
Jodie Foster, skådespelerska
Joyce Carol Oates, författare
Isaac Asimov, författare

Källor : Mensa.se och wikipedia