Nyheter

Smidmek byter stål mot betong

Smidmek
Smidmek bygger logistikanläggning. Bild: JKAB Arkitekter

När Smidmek nu ska uppföra stommen till en av de största byggnaderna i företagets historia väljer man betong i stället för stål. Ökade priser och långa leveranstider anges som orsaker till bytet av byggmaterial.
– Normalt byggs en sådan här anläggning i stål, säger Victor Hallberg, VD på Smidmek.

Smidmek är en del av Peab byggsystem och en av de ledande aktörerna inom projektering, leverans och montering av prefabricerade stommar. När Foodhills Fastigheter nu uppför en stor logistikanläggning åt Hellofresh på Findus gamla område i Bjuv anlitas Smidmek för att få stommen på plats.
– Anläggningen blir drygt 27 000 kvadratmeter stor och är därmed en av de största byggnaderna vi någonsin uppfört, säger Victor Hallberg, VD på Smidmek.

Ovanligt val för Smidmek

Stommen var ursprungligen tänkt att vara av stål, men de stigande råvaru- och energipriserna tvingar stålverken att ta mer betalt. Tillsammans med stor efterfrågan och långa ledtider har detta drivit upp priset. Det har i sin tur bidragit till att Smidmek nu hittat en alternativ och kostnadseffektiv lösning.

Totalt handlar det om en minskning på 5 procent av kostnaden, för jämförbara delar. Det kanske inte låter mycket men i ett stort projekt så blir det en hel del pengar.

– Normalt byggs en sådan här anläggning i stål. Men tillsammans med kunden gjorde vi ett omtag och beslutade att i stället använda betong. Vi strävar alltid efter att vara flexibla och snabbfotade och det har vi haft stor nytta av under planeringen av det här projektet, säger Victor Hallberg.

Påbörjas tidigare

Valet att använda betong gör dessutom att bygget kan påbörjas tidigare, detta på grund av de i nuläget långa väntetiderna på takstolar i stål. Foodhills investering i den nya anläggningen är 334 miljoner kronor och är en del av en satsning för att göra området till ett centrum för innovation och tillväxt inom livsmedelsbranschen.

– Vår satsning på att bygga nya lokaler för Hellofresh stämmer in i vår vision att bygga Sveriges största livsmedelskluster i Bjuv, säger Mikael Halling, vd på Foodhills Fastigheter AB.

Logistikanläggningen får certifieringen Miljöbyggnad silver. Konstruktionen är förberedd för att hantera lasten från solceller på taket.