Nyheter

Snickaren tar över <br></br> – som vd

En snickare som gillar action. Sådan är Skanskas nye koncernchef. Som vd vill han satsa på grönt byggande och mångfaldsrekrytering.

En rak och tydlig ledare, är ett omdöme som återkommer om Johan Karlström, Skanskas nya vd och koncernchef. Hög moral, otålig, resultatinriktad… ”Actionorienterad” säger han själv och ler brett.
— Jag gillar när det händer saker, jag vill framåt hela tiden. Involvera människor, engagera människor. Jag är absolut ingen ensamvarg utan vill jobba i team.

Johan Karlström tycker själv att han och Skanskas avgående vd Stuart Graham har fler likheter än olikheter. Några stora skillnader i hur koncernen leds är inte att vänta.
Hans vision är att Skanska ska bli ledande inom grönt byggande.
— Samhället driver på i miljöfrågorna, det är en av två frågor jag ser att vi måste ha starkt fokus på inom Skanska i framtiden.

Den andra är rekrytering. Johan Karlström är liksom Stuart Graham starkt engagerad i ledarskaps- och mångfaldsfrågor.
— Rekrytering är en nyckelfråga för oss. Det handlar om att vi måste vara en attraktiv arbetsgivare, genom att ha tydliga värderingar och en tydlig affärsetik, säger han.

Själv omtalas Johan Karlström som en man som står för sina värderingar. Han anser att byggbranschen måste bredda sin rekryteringsbas.
— Om vi ser historiskt på byggbranschen, även Skanska, har vi rekryterat ingenjörer — vita män. Jag menar, det finns inte tillräckligt många av dem. Vi berikas av att ha anställda med många olika bakgrunder och kulturer.

En annan viktig fråga blir att arbeta för att få en mer systematiserad produktion.
— Vi måste få upp produktionstakten genom att införa högre grad av industrialisering i byggandet. Ha fler standardiserade komponenter i produktionen.

Prefabricerat byggande i större skala?
— Ja, om det inte går ut över den arkitektoniska delen, vi vill definitivt inte återvända till miljonprogrammet. Men prefabricerat i aspekten industrialiserat, att driva ner kostnaderna genom att förflytta en del av produktionen från arbetsplatserna in i fabrikerna.

Hur känns det att flytta hem?
— Jättebra! Jag har haft en jättefin tid i USA, men nu ser jag fram emot att flytta fram igen, till min hemstad Stockholm.

Även om Johan Karlström är född i Södertälje finns ett lätt stråk av örebromål i dialekten. Den nu 51-årige civilingenjören har familjeband till Roslagen, men är uppväxt i Örebro. Intresset för byggbranschen fick han under sin tid som snickare, innan studierna vid Kungliga tekniska högskolan. I samband med utbildningen praktiserade han på Skanska, jobbade en period som vd på BPA (nuvarande Bravida) innan han återvände till byggföretaget. Sedan 2004 har han varit ansvarig för byggverksamheten i USA.

Ger din bakgrund som snickare dig någon fördel?
— Det var det som väckte mitt intresse för branschen en gång i tiden. Jag fascinerades av det och kände att ”det här är min grej, det är det här jag vill syssla med”. Och så blev det, säger Johan Karlström.

3 april tillträder han som Skanskas nye vd och koncernchef.

Johan Karlström

Ålder:51 år.
Yrke:Tillträdande vd och koncernchef för Skanska.
Familj: Fru och tre vuxna döttrar.
Bakgrund:Snickare. Anställdes första gången i Skanska 1983 och var fram till 1995 platschef, kalkylchef, projektingenjör och därefter regionchef för Skanska i Norrland. 1995: Vd för BPA (nuvarande Bravida). 2001: Vice vd Skanska AB och med i koncernledningen. 2002: Ansvar för Tjeckien och Slovakien. Sedan 2004 ansvarig för byggverksamheten i USA.
Utbildning: Civilingenjör vid Kungliga tekniska högskolan. Advancet Managment Program vid Harvard 2002.