Nyheter

Spanarnas ris och ros

Än skiner solen över byggbranschen, men alla i spanarpanelen är inte övertygade om att den kommer att fortsätta göra det. Tommy Lenberg, vd för Byggherrarna, Fredrik Drotte, stadsutvecklingschef Upplands Väsby och Lennart Weiss, kommersiell direktör Veidekke, summerade Almedalsveckan ur ett byggperspektiv. Foto: Anna Sjöström

– Njut av solen så länge den varar kamrater, för det bästa är bakom oss, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.
Han är en av de spanare som Stockholmsmässan/Nordbygg haft på plats under veckan.
Deras uppdrag är att sammanfatta veckan, vad de sett och hört – och vad de inte sett och hört och därmed saknat i debatten.

Övriga spanare är Tommy Lenberg, vd för Byggherrarna, och Fredrik Drotte, stadsutvecklingschef Upplands Väsby.
På moderator Peter Söderbergs fråga om vad de saknat på agendan svarar Fredrik Drotte att han tyckte det var skönt att förändringar av PBL inte diskuterats, eftersom det är en svår lagstiftning och rättspraxis saknas.
– Jag hade gärna sett fler diskussioner om helheten, det vill säga allt som behövs utöver alla nya bostäder. Byggs det bostäder behövs också infrastruktur, sjukvård och skola, säger Tommy Lenberg.
– Den här veckan har varit i skuggan av en stor politisk besvikelse för oss alla, och det har man inte pratat mycket om. Vi har inte fått någon bred politisk överenskommelse som visar vägen, så passa på och njut av solen så länge den varar kamrater, för det bästa är bakom oss. Sälj medan ni kan och så länge det finns en marknad, säger Lennart Weiss.

Han lyfte också fram ett annat glapp i debatten, nämligen det om vilka gruppers behov regeringens bostadsmål ska möta.
– Vi kan aldrig nå 700 000 nya bostäder om det inte finns någon idé om hur de ekonomiskt svaga grupperna ska ha en chans att komma in på bostadsmarknaden, säger han.

Har ni sett några goda exempel som ni tar med er härifrån?
– Jag har sett mycket kreativitet, som kommer ur att vi ska lösa bostadskrisen. Jag har exempelvis haft diskussioner med arkitekter om hur de kan ta ansvar redan i bygglovsprocessen, vilket är ett superbra initiativ, säger Fredrik Drotte.
– Kommuner som verkligen vill och som inte pratar om att det är fel på reglerna, utan som vågar ta befäl över situationen. Många gillar läget och är lösningsorienterade, säger Tommy Lenberg.
– Lyssnar man noga mellan raderna ser man att allt fler jobbar på att hitta lösningar på marknadens villkor. Men det sker i hemlighet och alla lösningar kommer inte att vara goda. Men om politikerna inte sätter tydliga ramar så kommer marknaden att agera själv. Det är i grunden något bra, men innebär att vi får se flera experimentella lösningar och en större differentiering, säger Lennart Weiss. 

Han tycker också att bytet av bostadsminister är mycket positivt och säger att Peter Eriksson förvisso inte är någon mirakelman, men att han har en god politisk intuition och att:
– Han är tillräckligt tuff och bufflig för att mala ner finansdepartementet om det behövs. Jag tror att han kan uträtta bra saker inom den snäva ram som han agerar inom. Jag tycker vi ska göra vårt bästa för att stötta honom.

Avslutningsvis får spanarna lägga till en kort reflektion över veckan.
– Vi står mitt i en flyktingkris och jag har saknat diskussioner om det tvärvetenskapliga arbete om krävs för att de ska ha någonstans att bo och hur det ska bli en del av vårt samhälle. Vi får inte glömma de mjuka frågorna, säger Fredrik Drotte.
– Just nu byggs det otroligt mycket, men vi kommer inte kunna surfa på den vågen mycket längre och vi måste vara beredda på det, säger Lennart Weiss.
– Det är tydligt att bostadsfrågan inte varit stor för partierna i år, vilket märktes i deras tal. Kanske blir den hetare nästa år när vi närmar oss valår, säger Tommy Lenberg.