Städarna som är guld värda

Städarna som är guld värda
I Värmländska Molkom har man tagit till ett annorlunda knep för att förbättra arbetsmiljön för de som jobbar på reningsverket. Man har tagit specialisthjälp av 15 guldfiskar.
I Värmländska Molkom har man tagit till ett annorlunda knep för att förbättra arbetsmiljön för de som jobbar på reningsverket. Man har tagit specialisthjälp av 15 guldfiskar. ”Problemen med mygg och spindlar har minskat betydligt”, säger Patrik Nilsen enhetschef på VA-enheten inom Karlstads kommun.

Reningsverket har länge haft problem med mygg inomhus. Mygglarver kommer in med vattnet, kläcks och sedan ger de sig på de tre anställda som jobbar med driften av reningsverket. Och som om det inte skulle vara nog så drar alla myggen till sig massor av spindlar.
– Mygg, korsspindlar och spindelnät har varit ett arbetsmiljöproblem här. Vi har tagit hit Anticimex som försökt åtgärda problemet med gift, men det har inte fått den effekt vi önskat. Dessutom vill vi helst undvika den typen av bekämpning eftersom det kostar pengar och inte är bra för miljön, säger Patrik Nilsen.
Lösningen blev guldfiskar ­- som gärna äter upp mygglarverna. 14 färgglada dammguldfiskar släpptes ner i slutsedimenteringen för cirka fem veckor sedan och när man såg att de trivdes bra fick de sällskap av några koifiskar.
– Vi har sett stora förändringar och det har blivit betydligt färre myggor och spindlar där inne. Det är inte helt myggfritt än, men framöver tänker vi köpa in fler fiskar, säger Patrik Nilsen.
Idén att ha guldfiskar i bassängen fick de under en mässa, när de fick höra att Herrljunga kommun testat det.
– Vi trodde det var ett skämt först, men vi ringde upp ansvariga i Herrljunga och fick veta mera. Det visade sig att de hade samma kemikalier och vattenvärde som oss så vi tänkte att det är värt att testa här också. Nu är vi glada att vi provat.
Patrik Nilsen berättar också att de blivit uppringda av andra kommuner, som är intresserade av att prova samma sak.
– Det är ett roligt och giftfritt sätt att minska mygg- och spindelproblemet och dessutom är det trevligt för de som jobbar i reningsverket.
Har era nya medarbetare fått några namn?
– Nej, inte än.
Så det finns ingen Patrik som simmar omkring i bassängen?
– Haha, inte vad jag vet. Fast mina kollegor har kanske döpt någon fisk efter mig utan att de berättat det, säger Patrik Nilsen.

Anna Sjöström
[email protected]