Nyheter

Städning ger säkert bygge

Ordning och reda för att minimera riskerna för olyckor och arbetsskador. Det är målsättningen vid Peabs byggprojekt på Gårda i Göteborg. <br></br> — Vi har inte haft några olyckor och dessutom mindre svinn på byggmaterialet, säger Nanna Carlss

Fokus på städning och god arbetsmiljö fanns med redan i planeringsstadiet för flerbostadshuset med bostadsrätter i Gårda.

— Andra har som mål att ha noll besiktningsanmärkningar eller att tjäna mycket pengar. Vi valde att ha en säker och välstädad arbetsplats som vårt huvudsakliga mål, säger Nanna Carlsson.
— Vi har fem olika byggen igång samtidigt på en väldigt liten yta, vi måste vara ordningsamma för att få det att funka.

Skyddsombudet kopplades in redan innan bygget kom igång och en detaljerad arbetsmiljöplan togs fram. Förutom högt ställda krav på städning sökte gruppen, som förutom Nanna Carlsson och skyddsombudet även bestod av lagbasen för bygget, efter nya lösningar på möjliga problem med arbetsmiljön.

— Vi har till exempel gjutit in provisorisk belysning och samtliga elkablar till elcentralerna i valven, för att slippa ha en massa kablar dragna genom arbetsplatsen med den olycksrisk det innebär.

Samtliga leveranser av byggmaterial har planerats i detalj så att alla inblandade vet exakt var materialet ska placeras. Det har gett en oväntad besparing.

— Vi har haft hyfsat lite svinn eftersom vi vet exakt var verktyg och byggmaterial finns placerat. Vi beställer inte nytt för att man inte hittar sina saker.

Dessutom ställs stora krav på städning. När ett rum eller ett arbetsmoment är klart ska byggnadsarbetarna dammsuga efter sig. På så sätt slipper de andas in byggdamm som yr omkring på arbetsplatsen.
— Det här är en behaglig arbetsplats att vara på. Man behöver inte hoppa över byggmaterial som ligger i vägen och som man riskerar att snubbla på.

Att ställa så höga krav på ordning och reda är ovanligt. När Nanna Carlsson och hennes kollegor for runt på studiebesök för att hitta kloka lösningar på möjliga arbetsmiljöproblem hittade de… inga alls.
— Nej, tyvärr inte. Generellt sett är man inte bra på att städa och hålla ordning på byggarbetsplatser. Men jag tror också vi hade en fördel i att planeringstiden var ovanligt lång, vi hade upp emot tre månader på oss innan bygget kom igång.

Nanna Carlsson tror det viktigaste rådet för den som vill hålla ordning och reda är att få med sig hela arbetslaget.
— Gör arbetet tillsammans, ta vara på alla anställdas synpunkter på arbetsmiljön och arbetssättet. Ibland kan det vara bättre att hitta en gemensam lösning i gruppen, även om det kanske inte alltid blir den absolut bästa lösningen, säger Nanna Carlsson.