Nyheter

Stålbyggnadspriset gick till Norrköping

Juryn har beslutat att tilldela Tullhusbron i Norrköping Stålbyggnadspriset 2013.

Till det vinnande bidraget har juryn valt det projekt som bäst uppfyller prisets kriterier genom: sin konsekventa användning av stål för både funktion och arkitektoniskt uttryck, stålets verkan för både helheten och detaljerna samt val av teknisk lösning för att framhäva materialets spänst och bärförmåga.

Priset delades ut vid ett seminarium i Stockholm igår. Priset består av 50 000 kronor till de personer som särskilt bidragit till byggnadsverkets utformning och konstruktion, en plakett i rostfritt stål till byggnaden samt diplom till: byggherren Norrköpings kommun, arkitektbyrån Erik Andersson, stålkonstruktören Ramböll och stålentreprenören Lecor Stålteknik.

Juryns motivering:

”I en enda slank form svingar sig Tullhusbron från kajkanten i norr till den grönskande Strömsholmen i söder. Allt igenom stål i både uttryck och i konstruktion, format med säker hand där arkitektur och konstruktion samspelar med entydighet. Det är en uppvisning i detaljlöshetens svåra konst. Varje mått, varje vinkel, varje möte mellan två plåtar är långt drivet i sin förenkling och framhäver den hela formens elegans, vilket imponerar i ett kommunalt anläggningsprojekt. Det enkla döljer också det finurliga. Den utmanande tunnheten i det synliga språnget på drygt 60 meter blir möjligt med de korta nedspända sidospannen, dolda i landfästena där det ovanliga luftvärmesystemet också har sin plats. Tullhusbron förefaller så självklar. Den inordnar sig ödmjukt i sitt sammanhang samtidigt som den övertygande talar ett eget och samtida språk – utan att skrika!”

Redaktionen

Tidigare vinnare av Stålbyggnadspriset

2003 Apatébron, Hammarby Sjöstad, Stockholm
2005 Mjärdevi Center, Linköping
2007 Svävande Taket, Vällingby, Stockholm
2009 Swedbank Stadion, Malmö
2011 Skivfilterbyggnaden vid Ryaverket, Göteborg