Nyheter

Stor brand på Arkitekturskolan

En kraftig brand härjar på Arkitekturskolan, vid KTH, i Stockholm. Hela skolan är utrymd och stora delar av Östermalm avspärrat.

Vid 7-tiden i morse fick Räddningstjänsten larm om brand på Arkitekturskolan vid Kungliga tekniska högskola, på Östermalm i Stockholm. Räddningsarbetet pågår fortfarande för fullt.

Brandkårens räddningsledare Stefan Gustavsson säger att sex brandstationer arbetar för fullt med att släcka branden. Eldsvådan var dock klockan 12.15 ännu inte under kontroll. Släckningsarbetet har försvårats av explosionsrisk och av att det finns risk för att taket rasar in.

Räddningsledningen tror att branden utbröt i nedre ateljén och därefter har spridit sig. Aulan är mer eller mindre nerbrunnen. Arbetet är nu inriktat på att förhindra spridningen av branden till närliggande byggnader.

Tidigare under förmiddagen arbetade brandmännen med att göra hål i taket med hjälp av motorsågar. Mats Kero, presstalesman för Stockholms brandförsvar, berättar för Expressens live TV att man använder en sprängteknik för att göra hål i taket för att ventilera ut farliga brandgaser. Vid 10.40-tiden hördes en kraftig explosion, och därefter följde flera, när brandkåren gjorde en kontrollerad sprängning.

Mats Kero uppger att ett 50-tal brandmän arbetar på plats för att släcka branden. Släckningsarbetet försvåras av att byggnaden är så stor och består av många små rum och skrymslen och brandarbetet är komplicerat.

Just nu arbetar man med att se till så att branden inte sprider sig till den övre delen av byggnaden. Mer eller mindre hela den nedre byggnaden är utbränd. Totalt handlar det om 1 500 kvadratmeter som är skadat.

Rökutvecklingen är intensiv och har spridit sig till stora delar av Stockholms innerstad. Röken är inte farlig men räddningsledningen uppmanar ändå kringboende att hålla fönster och dörrar stängda. Man bör inandas så lite av röken som möjligt.

Det finns inga uppgifter på att några människor har kommit till skada i branden, dock har en brandman skurit sig i handen och förts till sjukhus.

Det är cirka 600 elever och 130 anställda som berörs av branden på Arkitekturskolan.