Nyheter

Stor ökning av ”superföretag”

34 byggföretag har kvalat in på listan över Sveriges lönsammaste bolag, som varje år tas fram av Bisnode och tidningen Veckans Affärer. Jämfört med förra året har antalet så kallade superföretag inom byggbranschen ökat med 60 procent.

Undersökningen Superföretagen genomförs för nionde året i rad av Bisnode och tidningen Veckans Affärer. Pristagarna utses genom en analys av tillväxt, vinst, avkastning, effektivitet, kapitalstruktur och finansiering under de senaste fyra åren.

Av Sveriges cirka 350 000 aktiebolag har 366 kvalat in på årets lista.

– En promille klarar testet. Det är nästan löjligt att någon klarar det, säger Per Weidenman, analytiker på Bisnode och ansvarig för modellen som Superföretagen bygger på.

34 av bolagen är byggföretag, vilket innebär en ökning med 60 procent jämfört med 2012. Deras gemensamma nämnare är specialisering. Bland pristagarna återfinns flera nischade installations och entreprenadföretag.

– Det är inte byggjättarna som lyckats bäst utan de medelstora företagen. Inget av företagen har fler än 100 anställda, säger Per Weidenman.

Även om andelen lönsamma byggföretag ökat så står branschen fortfarande för en lägre andel än flera andra sektorer. Flest superföretag finns i dagligvaruhandeln och IT- och elektronikbranschen.

Sett över alla branscher har listan blivit 15 procent större än förra året.

– Sedan 2009 har listan minskat stadigt varje år, men i år har vi ökat och faktiskt nått all time high. Det kan ses som en signal för den inhemska konjunkturen, säger Per Weidenman.

Superföretagen redovisar en genomsnittlig lönsamhet på totalt kapital på 30 procent, jämfört med 6,2 procent för samtliga bolag i Sverige.

Endast företag med en årsomsättning på minst 10 miljoner kronor ingår i undersökningen.

Marie Bergström
[email protected]

Tio i topp 2013

Byggnadsindustri

Kommun/ort

Omsättning (Tkr)

BYGGNADSAKTIEBOLAGET TORNSTADEN

GÖTEBORG

514 088

SVENSK JÄRNVÄGSTEKNIK AB

TÄRNSJÖ

182 134

OCKELBO KABELTEKNIK AB

OCKELBO

57 670

M. LEEMAN ENTREPRENAD AB

ÄNGELHOLM

54 290

VINAB, VERKSTADSINDUSTRI I NORR AB

ÖVERKALIX

44 294

ENERGI & MILJÖTEKNIK I GÖTEBORG AB

MÖLNLYCKE

38 854

STRÖMBERGS GRUS AKTIEBOLAG

VEDUM

32 216

ELKRAFTERNA I FINSPÅNG AB

FINSPÅNG

30 201

MCKH GIPSPUTS AB

HÄSSELBY

28 953

C&M PROJECT I STOCKHOLM AKTIEBOLAG

STOCKHOLM

28 646

Skapar arbetstillfällen

Superföretagen presterar inte bara bättre ekonomiskt än andra jämförbara företag, utan spelar också en nyckelroll för att skapa nya arbetstillfällen.

De totalt 1 900 Superföretag som har identifierats sedan 2005, utgör endast 0,5 procent av alla företag, men har stått för 22 procent av alla nya jobb i den privata sektorn under de senaste tio åren.

Listan Superföretagen bygger på en analysmodell utvecklad av Bisnode som väger samman bolagets tillväxt, vinst, avkastning, effektivitet, kapitalstruktur och finansiering under de senaste fyra åren. 

Källa: Bisnode