Nyheter

Störst på småhus – igen

Husmodellen Linnea är en av de populäraste i Älvsbyhus katalog. Foto: Samuel Karlsson.

För tjugonde året i rad är Älvsbyhus Sveriges största tillverkare av styckebyggda småhus. Det visar färska siffror från Byggfakta. Massproduktion och försiktiga investeringar är några av nycklarna till framgången.
Bland privatpersoner som sökt bygglov för att bygga en villa har flest valt Älvsbyhus som hustillverkare. 2019 levererade Älvsbyhus 440 styckebyggda småhus i Sverige, enligt färsk statistik från Byggfakta.

Älvsbyhus är ett familjeföretag som startade i den lilla orten Norrfjärden i Piteå för 75 år sedan. Idag har man fyra anläggningar, tre i Sverige och en i Finland, där man tillverkar småhus på löpande band. Kent Johansson är den tredje generationen i familjen att styra företaget och han menar att långsiktighet och smarta investeringar med egna medel är några av ledorden bakom framgången.

Hur känns det att vara störst i Sverige för 20:e året i rad?

– Det känns stort så klart. Det är ingenting vi har strävat efter och det är inget som vi har satt upp som målsättning. Vår vision är att bygga hus med hög kvalité till marknadens bästa prislapp. Men visst är det häftigt att det ger resultat.

Hur kommer det sig att ni har lyckats klättra till toppen i småhusbranschen?

– Vi har jobbat långsiktigt sedan farfar startade det här företaget för 75 år sedan och inte gjort några snabba klipp. Vi har inte expanderat och ökat kostnaderna när efterfrågan ökat utan haft en ganska lång och stabil orderstock de senaste 30 åren.

Hur lyckas ni hålla ner priserna?

– Vi är väldigt konsekventa i vårt produktionsarbete. Vi bygger i moduler vilket ibland kan skapa vissa begränsningar för kunden. Vi har färdiga planlösningar som i vissa fall gör att vi tvingas säga nej till en del kunder. Det gör dock att vi kan ha en hypereffektiv produktion.

Har det varit någon period då ni upplevt att det varit tuffare för er?

– Det värsta året som vi upplevt var 1993 efter den stora fastighetskrisen. Då dök byggandet av småhus från 18000 till 3000 på ett år. Det gick fullständigt rakt ner och det var då som dåvarande största leverantören Borohus gick i konkurs.  Även vi tvingades säga upp folk och minska produktionen men vi hade en orderstock på 1400 hus och kunde leva på det rätt länge. Det var vårt sämsta ekonomiska år men vi gick ändå med åtta miljoner i vinst. Vi har aldrig gjort förlust.

Säljer ni mest hus i södra Sverige?

– Som det ser ut nu är det nästan mer i Norrland. Vi har ett samarbete med LKAB sedan tre år tillbaka och har redan levererat 150 hus till Gällivare och det fortsätter i samma takt. Snart ska även Kiruna flytta och det ger extra tillskott i orderstocken. Men det är klart att vi även säljer mycket i Mälardalen och i västra Sverige.

Vilka trender ser du inom husbyggandet?

– Vi lyssnar mycket på våra kunder och de senaste åren har vi lagt mycket fokus på kök och badrum för att ge kunderna fler alternativ. Vi har också satsat 50 miljoner i produktionen för att få fram en bättre och mer klimatsmart yttervägg.

Är det något politikerna kan göra för att underlätta byggandet?

– Det finns för lite tomter till bra priser i vissa kommuner. Det borde finnas krav på att det alltid skulle finnas tillgängliga tomter oavsett i vilken kommun du bor i. Och sedan efterlyser vi att reglerna i BBR inte ska vara tolkningsbara. Som det är i dag skiljer sig tolkningarna allt för mycket mellan kommunerna. Vissa läser reglerna som fan läser Bibeln. Det skapar problem för oss som har en så pass industriell produktion. Detta är ett branschproblem som fördyrar byggprocessen för slutkunden.

Hur ser framtiden ut för småhus?

– Det kommer alltid finnas människor som vill bo i eget hus på egen tomt. Även om det sjunkit något de senaste tio åren. Vi kommer fortsätta att bygga småhus med hög kvalité till marknadens bästa pris, säger Kent Johansson vd för Älvsbyhus.

Om undersökningen:

Byggfakta har kontaktat privatpersoner som beviljats bygglov på villor runt om i landet och bland annat frågat dem om vilken hustillverkare de valt – om de inte valt att bygga i lösvirke det vill säga.

Helåret 2019 är det cirka 650 som svarat att de planerat att bygga i lösvirke, det motsvarar ca 15 procent av alla som svarat. Bland de som valt hustillverkare så är Älvsbyhus även 2019 det vanligaste fabrikatet, följt av Fiskarhedenvillan och Myresjöhus. 

Här är topplistan på de 10 vanligaste hustillverkarna bland de svarande som beviljats bygglov på styckebyggda småhus 2019:                                

  • Älvsbyhus, 440 (antal hus)
  • Fiskarhedenvillan AB, 390
  • Myresjöhus, 375
  • Eksjöhus, 347
  • Smålandsvillan, 303
  • A-Hus AB, 243
  • LB Hus, 202
  • Hjältevadshus, 152
  • Götenehus, 151
  • Vårgårdahus, 148
(statistiken innefattar inte fritidshus och inte gruppbyggda småhus)

Källa: Byggfakta

FAKTA ÄLVSBYHUS:

  • Företaget är en internationell koncern med verksamhet i Sverige, Finland och Norge. 
  • Bolaget bildades 1944 som Norrfjärdens Träförädling. Verksamheten utvecklades och 1960 sattes det första Älvsbyhuset upp. 
  • Nu har över 43000 hus levererats till kunder i Sverige, Finland och Norge. 
  • Bolaget har tre fabriker, två i Sverige och en i Finland. 
  • Bolaget leds av tredje generationen av familjen Johansson, sonsönerna Kent och Stefan Johansson är vd respektive vice vd/byggchef.