Nyheter

Strabag köper Oden

Det österrikiska byggbolaget Strabag köper en majoritet av Oden Anläggningsentreprenad. Köpet tillkännagavs på onsdagen i Stockholm.

Genom köpet tar Strabag ett första steg in på den svenska marknaden. Ambitionen är att utveckla Odens verksamhet och ta en betydande marknadsposition inom infrastrukturprojekt.

Oden blir ett dotterbolag i Strabagkoncernen och kommer att få behålla sitt namn.
— Åtminstone så länge ledningen kan bevisa att det finns värde i namnet, säger Hans Peter Haselsteiner, vd i Strabag.

Strabag köper 85 procent av Oden. Priset vill Odens ledning inte avslöja, men Hans Peter Haselsteiner berättar att det rörde sig om ett tvåsiffrigt miljonbelopp i euro.
— Det var ett rimligt pris. De gav inte bort det gratis, säger han.

De resterande 15 procenten av Oden kommer dess ledning att fortsätta äga. Och det blir inga förändringar i ledningen på grund av köpet.
— Nej, det var ju på grund av ledningen vi köpte företaget. Oden har den yngsta och mest attraktiva ledningen av de svenska företagen. Med det här laget kan vi vinna ett krig, säger Hans Peter Haselsteiner.

Strabag är Europas femte största bygg- och anläggningsföretag med marknadsledande position i Tyskland, Österrike, Ungern och centrala Östeuropa. Bolaget har verksamhet i över 30 länder och cirka 63 000 anställda.

Hans Peter Haselsteiners förhoppningar för det nya dotterbolaget blir att det fortsätter att växa, mer än den generella tillväxten för industrin, så att det blir en av de större aktörerna i Skandinavien. I det långa loppet hoppas han också att Oden kan hjälpa Strabag i planerna på tillväxt i centrala Östeuropa och Ryssland.

Björn Andersson, vd i Oden Anläggningsentreprenad, menar att köpet ger Oden möjlighet att ta sig an större projekt än tidigare.
— Det här ger oss en bättre styrka att konkurrera och att utveckla företaget vidare, säger han.
— Det kommer inte att finnas några projekt som är för stora, säger Hans Peter Haselsteiner.