Nyheter

Sundbyberg kan få spårbilar

Spårbundna bilar ger inga koldioxidutsläpp, är tysta och passar i mindre, tätbefolkade städer. Nu utreder Sundbybergs stad möjligheten att införa ett nytt alternativ till vanligt bilåkande.

– Ny, grön teknik är framtiden, och spårbilar kan vara det komplement som behövs i Sundbyberg. Befolkningen här och i övriga regionen ökar hela tiden – det blir hårt tryck på trafiken, säger kommunalrådet Stefan Bergström (C), i ett pressmeddelande.

Spårbilssystem finns idag i Storbritannien, USA, Sydkorea och Förenade Arabemiraten. På flera andra platser i världen finns det ett nyvaknat intresse av det utsläppsfria och förarlösa trafikslaget. Upplands Väsby och Sigtuna kommuner har till exempel arbetat med frågan om ett spårbilssystem i närheten av Arlanda.  

– Spårbilar är ett utmärkt alternativ till bilåkande; det ger en jämn transportkapacitet över dygnets alla timmar, utan att orsaka koldioxidutsläpp, och det passar i tätbefolkade städer, fortsätter Stefan Bergström. Jag vill gärna se att Sundbyberg ligger i framkant när det gäller hållbart resande!

Nästa år görs en förstudie för att klargöra förutsättningarna, och hur det skulle kunna se ut i Sundbyberg. Sundbyberg har varit medlem i det kommunala spårbilsnätverket Kompass sedan 2011.