Nyheter

Svart utropstecken i Liljeholmen

Svart plåt med runda kanter. Det är kännetecknen för Liljeholmens nya profilbyggnad, ett 21 våningar högt bostadshus.

Det är ett unikt, men trendkänsligt hus, som börjar byggas under hösten vid Liljeholmskajen i Stockholm. Kajen 4, som projektet heter, domineras av ett 21-våningshus i den trendiga husfärgen svart.

— Sedan är fasadmaterialet plåt som är ett robust byggmaterial. Wingårdhs arkitektkontor, som ritat huset, har använt det tidigare till kontorsbyggnader. Men svart plåt till ett högt bostadshus är nog unikt, säger Björn Olsson, projektledare på JM för Kajen 4.

JM är både byggherre och totalentreprenör för projektet som ska resultera i 170 lägenheter. Om allt går enligt planerna ska bostäderna stå klara hösten 2013.

Projektet har varit på gång länge. Varför har det dröjt?

— Vi låg i startgroparna med detta 2009 då finanskrisen kom. Då vågade vi inte dra igång projektet eftersom vi inte visste hur marknaden skulle utveckla sig. Sedan finns det ju nybyggda kvarter i närområdet som var påbörjade och vi prioriterade att fortsätta med dem, säger Björn Olsson.

I bottenplan planeras det för fyra publika lokaler. Vad dessa ska innehålla är dock inte klart ännu men en lokal förbereds för café eller restaurant.

Bredvid det aktuella höghuset i Kajen 4 planeras det för ytterligare ett antal höghus som JM ska bygga. Hur ligger ni till med dessa?

— Planen är att bygga vidare de återstående 4 kvarteren i en följd och helt färdiga är vi nog omkring 2018 – 2019.

Ett års bygg

Vad: Kajen 4. Ett nytt bostadsområde i Stockholm med 170 lägenheter.

Byggherre: JM.

Entreprenör: JM.

Arkitekt: Wingårdhs Arkitekter.

Byggstart: September 2011.

Klart: Hösten 2013.