Nyheter

Svensk partner utsedd

Bild: SOM arkitekter.

Stadsbyggnadsnämnden i Göteborg har beslutat att påbörja arbetet med en ny detaljplan för det område på Lindholmen där Karlavagnstornet ska uppföras.

Samtidigt har det amerikanska arkitektkontoret SOM utsett sin svenska partner. Valet föll på Semrén & Månsson.

Ola Serneke, initiativtagare till Karlavagnstornet och vd för Serneke som ska bygga skrapan, är nöjd med kommunens beslut och säger i ett pressmeddelande:

– Detta innebär att projektet löper enligt den tidplan vi satt upp. Att kommunen tagit detta beslut är avgörande för projektet och det är givetvis både roligt och viktigt att de ser positivt på utvecklingen. Etapp 1, där även höghuset ingår, ska stå klart 2019 och där ska vi ge benämningen blandstad en riktig plats i verkligheten.

Det var i slutet av förra året som byggkoncernen utlyste tävlingen om att rita Nordens högsta hus med placering på Lindholmen i Göteborg. 58 bidrag från världen över skickades in till tävlingen och i juni utsågs Polstjärnan, som ritats av amerikanska Skidmore, Owings & Merrill, till vinnare, i hård konkurrens med många välmeriterade arkitektkontor. Skidmore, Owings & Merrill, som  har sitt huvudkontor i Chicago och har ritat sex av de 15 högsta byggnaderna i världen. Detta är första gången man ritar något i Norden. Byrån har bland annat ritat Hancock Building i Chicago 1969 (344 meter) och världens högsta byggnad Burj Khalifa 2010 (826 meter).

Till hjälp väljer nu SOM Semrén & Månsson som sin svenska partner. Semrén & Månsson, med kontor i Sverige, Polen och Ryssland, har egen erfarenhet av adaptionsprocesser och av att ta hjälp av inhemska arkitekter och för att anpassa design och ritningar till landets byggnadsregler.

– Jag är mycket stolt och glad över att vi har fått förtroendet att stötta SOM i deras arbete. Vår roll blir att agera de lokala arkitekterna som ska lotsa dem genom de specifika lagar och byggnadsregler som gäller i Sverige. Det är ett spännande samarbetsprojekt som vi ser fram emot, säger Magnus Månsson, koncern-VD på Semrén & Månsson, i ett pressmeddelande.

Stadsbyggnadskontoret påbörjar arbetet med den nya detaljplanen under 2015 och under det kommande året kommer Serneke att jobba tätt tillsammans med kommunen för att hitta rätt förutsättningar för projektet. Redan efter jul börjar SOM färdigprojektera skrapan tillsammans med bland andra Semrén & Månsson.