Nyheter

Sveriges första 3D-printade hus

Tobias v. Haslingen framför det första 3D-printade huset. Bild: Concreteprint

ConcretePrint, ett startup-företag som arbetar för automatiserat byggande, är först i Sverige med att skriva ut en komplett husstomme i betong.
– Det är en effektiv byggprocess som är både snabbare och billigare än traditionellt byggande, säger Tobias v. Haslingen, vd och grundare.

Det första huset är bara 24 kvadratmeter stort och kommer att ha en öppen planlösning med vardagsrum, kök och sovrum samt en hall och badrum.
– Vi ska använda det själva som kontor och som ett visningshus för våra fortsatta projekt, berättar Tobias v. Haslingen.

Det tog nästan tre år att ta fram en fungerande prototyp för att printa ut betong.

– Två år gick åt till att bara prata konstruktion och ta fram en ritning.

Han förklarar att mycket arbete har också lagts på att ta fram en betongblandning som fungerar för utskrift.

– I vanliga fall är ju betongen rinnande, men här behövde vi göra så att den håller formen när den kommer ut – men samtidigt vara pumpbar. När vi lägger nästa lager ska den inte heller deformeras, utan hålla i byggbarhet så man kan bygga på höjden. Den måste även ha en öppentid så att nästa lager liksom limmas fast när den printas ovanpå.

I dag står 3D-printern i Tumba utanför Stockholm och med den går det att kan skriva ut betongdelar som är ungefär nio meter långa, fyra meter breda och två och en halv meter höga.

– Ett robotiserat byggande gör att det bland annat blir lägre kostnader, kortare byggtid, bättre säkerhet, färre transporter till och från byggplatsen. Det här är ett hållbart sätt att bygga.

Ett arbete han menar driver utvecklingen framåt.

– Byggbranschen är ju inte digitaliserad på den nivån som övriga branscher är, men det här är ett sätt att försöka lösa det. Det skapar en fördel för branschen att man tar bort moment där man annars måste man göra formar, prefaba och sedan lyfta dit det med kran. På det här sättet gör man allt på plats och det blir ett mer hållbart och ekologiskt tankesätt, det blir inget spill.

Betongindustrin har hjälpt till i projektet med både kunskap, mark, material och utrustning.

– Vi vill även få in återbruk i det här, med cirkulerat material från betongindustrin. Man maler ner betongrester och blandar in den i processen igen. Det sker i ett samarbete med företaget Processteknik som finns i Tumba.

Sättet att bygga ger också precision i byggnadsdetaljer.

– Det blir inte så mycket fel när man bygger med en robot, om man har ritat rätt från början. Man slipper gå mellan 2D ritningar och alla fel som kan bli, här går allt från en och samma ritning.

Det finns ett fåtal 3D-printade hus som är utskrivna av robotar i Europa men detta är det första av sitt slag i Sverige. Husbygget är en del av ett forskningsprojekt, där förutom Betongindustri och Processteknik, även Energimyndigheten, BoWill Byggmaskiner, KTH, xenter Yrkeshögskola, Deventus AB, Botkyrka kommun, EPS Cement, JM, Tyresö betong och bygg, Peab och Arbrå Concrete ingår.

– Den nya printern som vi håller på att utveckla nu kan printa tjugo meter långt, femton meter brett och tio meter på höjden. Det ska även gå att förlänga till femtio eller hundra meter långt, till radhuslängor till exempel. Vi hoppas den ska vara klar till jul och att vi ska kunna bygga hus med den från mars nästa år.

Att tillverka hus på det här sättet öppnar också upp för nya möjligheter till mjukare former i arkitekturen.

– Här finns inga hinder som annars finns i traditionellt byggmaterial. Ingenting i naturen är kantigt så vi kan skapa mer naturliga former, som Gaudí till exempel. Just nu provar vi att ta fram gestaltningar med printern, där man till exempel kan ta fram en yta som ser stickad ut. Det görs i ett samarbete med den nyligen doktorerande arkitekten Helena Westerlind och doktoranden Jose Hernandez, från KTH.

Målet är att det ska gå att producera hus snabbt och billigt, till ungefär halva normala produktionskostnaden.

– Vi ska träffa Botkyrka kommun imorgon, som vi för en dialog med, för att öppna upp för möjligheten att skriva ut större mängder och testa fler saker.

3D-printad husstomme
Yta: 24 kvm.

Planlösning: Kombinerat vardagsrum, sovrum och kök samt hall och badrum.
Antal lager: 126 lager.
Totalt printat: 2,7 km betong fördelat på 126 lager som är 50 mm breda.
Printtid totalt: 28 timmar.
Printdagar: 13 dagar, med målsättning på 15 lager per dag.
Antal arbetare: Cirka 4 personer per dag (med bland annat  elever från yrkeshögskolan Xenter).
Problemlösningsteknik: Agila tavelmöten.
Materialkostnad: Cirka 32 000 kr.
Väggar: 50 mm breda med ett utrymme innanför som fylls med isolering, armering och framtida el- och VVS-infrastruktur.
Tak och betongsula: Printas inte i dagsläget utan påförs på konventionellt vis.
Kompletterande objekt: Fönster, dörrar och viss inredning som garderober 3D-printas av externa samarbetspartners.