Byggprojekt

Sveriges hetaste byggprojekt

Forsåker återtar topp-placeringen. Bild: Nyréns Arkitektkontor AB

Här är höstens hetaste byggprojekt enligt de konsulter, entreprenörer, underentreprenörer och leverantörer som bevakar projektmarknaden. Forsåker har återtagit förstaplatsen från Karlatornet.

Då var det åter dags att göra en djupdykning i Sveriges största projektdatabas och lista upp de projekt som är hetast hos våra användare just nu – hösten 2021. Fighten om topplaceringar är stenhård, och i våras såg vi det tidigare tredjeplacerade projektet Karlatornet i Göteborg knipa förstaplatsen och därmed putta ner det hetaste av de heta – byggnationerna i Forsåkersområdet, som tryggt tronat på förstaplatsen i flera år.

Men säg den lycka som varar för evigt – det blev blott ett halvår i rampljuset för Karlatornet – när vi nu listar höstens hetaste projekt så är det återigen MölnDala Fastighets AB och Forsåkersprojektet som återtar titeln som landets mest bevakade och intressanta projekt.

Forsåker – denna gigant bland projekten där man väcker en slumrande men historiskt intressant plats till liv, och blandar bostäder, kontor, handel och kultur i byggnader från pappersbrukstiden med ny, modern arkitektur; en helt ny stadsdel med cirka 3 000 nya bostäder och 4 000 arbetsplatser planeras.

Forsens väg genom området byggs fram igen och kommer att visa vägen för nya promenadstråk och bidra till en fortsatt kraftfull karaktär, dock med åtgärder som gör vattnet lugnare för en mer tillgänglig och trygg väg. Ombyggnationen av ån började i våras – ett omfattande arbete som du kan läsa mer om längre ner.

På andraplatsen på listan över projekten i Sverige hittar vi projektet Landvetter Södra – också en helt ny stadsdel – eller faktiskt starten till en helt ny stad i Härryda kommun. Bostadsbristen har lockat kommunen att ta ansvar och här vill man göra det på ett sätt som håller in i framtiden. Landvetter Södra ska på sikt ha plats för minst 25 000 invånare och i första etappen, som gränsar till bebyggelsen i Landvetters Backa, ska bostäder till cirka 10 000 invånare byggas. Detaljplanearbetet planeras starta vid årsskiftet.

Och så hade vi Karlatornet som – trots sin ståtliga titel som Göteborgs första skyskrapa och Nordens högsta byggnad – halkade ner till tredjeplatsen. Men projektet har inget att skämmas för – den otroligt spektakulära byggnaden kommer stå stolt högt, högt över Göteborg och kommer säkert ligga kvar på topplistan ett bra tag framöver.

Tornet blir 245 meter och 73 våningar och äger du en lägenhet här blir det lite som att bo på hotell (om du vill) – du har nämligen tillgång till gym, spa och hotellservice där du kan få middagen till dörren i sann roomservicestil, du kan få städat tills släkten kommer på kalas samt skicka ner tvätten om du känner mer för att vimla i Karlastadens butiker än att hänga i tvättstugan.

Kort summerat kan man säga att det är i Västra Götaland det händer – åtminstone om man ser till vad marknaden anser är de mest intressanta projekten just nu; inte mindre än fem av de tio topplisteplaceringarna stoltserar man med.

Listan består av projekt i olika skeden och vi hittar både planerade och kommande projekt, men också byggnationer som redan är byggstartade – men gemensamt har de alla att projekten fortfarande har framtida eller aktiva upphandlingar som pågår eller är planerade, där vår undersökaravdelning följer med och bevakar.

Här nedan hittar du de projekt som flest av marknadens aktörer valt ut som extra intressanta i sin bevakning av marknaden.

Topplistor för övriga regioner kommer att publiceras löpande.

Text: Annica Jansson

          

Ranking Tidigare placering Projektnamn Rubrik Kommun Byggherre Byggkostnad Mkr Byggstart
1 2 Forsåkersområdet (fd Papyrus) Nybyggnad av flerbostadshus och verksamhetslokaler i Mölndal Mölndal MölnDala Fastighets AB 2500 2023 
2 3 Landvetter Södra Nybyggnad av stad, Landvetter Södra i Härryda kommun Härryda Landvetter Södra Utveckling AB 1500 2023 
3 1 Karlatornet Nybyggnad av flerbostadshus, hotell och handel i Göteborg, etapp 1 A Göteborg Karlatornet Holding 1A AB 5500 2017-08
4 4 Inspi Health Campus Nyb av hotell, lokaler för forskning/utbildning, förebyggande hälsa m.m. i Malmö Malmö INSPi AB 500 2022 
5 NY Kista Square Garden Om- och påbyggnad till bostäder, hotell och handel i Kista Stockholm ALM Equity AB 750 2021 
6 5 Slussen; Land Ombyggnad av Slussen i Stockholm Stockholm Stockholms Stad Exploateringskontoret 3000 2016-06
7 6 Gamla Elextroluxfabriken Nybyggnad av upplevelsecentrum i Strömstad Strömstad Startsidan i Strömstad AB 1000 2022-04
8 7 Handelskvarteret Kulan, Bazar Nybyggnad av köpcentrum m.m. i Gamlestaden Göteborg Byggherre ännu ej fastställt Ej officiell 2023-09
9 9 Bara Söder Nybyggnad av bostäder, hotell för golfanläggning, äventyrsbad i Bara Svedala Peab Fastighetsutveckling Syd AB 2000 2022 
10 NY Hovet; Söderhov Nybyggnad av bostäder, kontor och kommersiella lokaler i Johanneshov Stockholm Wallenstam AB 900 2025-01

Källa och förklaring:
*Konsulter, entreprenörer och leverantörer använder Byggfaktas olika tjänster Mitt Sverige Bygger, Byggfakta Live och Smart för att få löpande information om aktuella och kommande byggprojekt. De väljer själva inom vilket verksamhetsområde de vill bevaka projektmarknaden och vilken typ av projekt som är intressanta för just dem. När de hittat ett intressant projekt kan de genom ett enkelt klick punktbevaka det, vilket innebär att de får ett mail så fort något nytt händer, det kan t ex vara att en entreprenör blir anlitad, byggstarten blir flyttad eller en ny anbudstid rapporteras. Listan består av de projekt som flest antal personer valt att punktbevaka.

Källa: Byggfakta via tjänsterna Mitt Sverige Bygger, Byggfakta live och Smart. Sveriges mest använda tjänster för att bevaka, bearbeta och analysera byggprojektmarknaden.