Nyheter

Sveriges mest eftersökta hus

Så här ser det ut, huset som baserats på Hemnetbesökarnas klick. Bild: Tham & Videgård Arkitekter

Här ser ni Sveriges mest eftertraktade hus, i alla fall om man får tro Hemnet.
Genom att analysera 200 miljoner klick och 86 000 bostadsobjekt har Hemnet, tillsammans med arkitektkontoret Tham & Videgård, skapat hemmet som flest svenskar vill ha.

Varje månad besöker över 2 miljoner människor Hemnet, för att köpa, sälja eller helt enkelt drömma om ett nytt hem. Tack vare besökstrycket har Hemnet en unik inblick i vilken typ av bostäder som svenska folket efterfrågar mest.

Med hjälp av en stor mängd data och arkitektkontoret, Tham & Videgård, kan Hemnet nu presentera Sveriges mest eftersökta hem, det som de kallar HemnetHemmet.

Det optimala hemmet är en kombination av en faluröd stuga och funkis-lådan. Ett hus som är 120 kvadratmeter stort och 1,5 våningar högt till ett pris på 2,8 miljoner kronor.

Förutom att analysera vilka bostäder som klickats mest har bilderna på hemmen studerats på djupet. På det sättet har Hemnet tagit reda på vilken interiör besökarna föredrar. Resultatet av bildanalysen visar att svenskarnas favoritfärg på väggarna är vit, att trägolv är populäraste golvtypen och att sten är materialet som gäller för bänkskivan i köket.

När det kommer till köket ska planlösningen tillåta social samvaro och i vardagsrummet står helst en grå soffa, gärna intill en eldstad. Allt detta återspeglas i HemnetHemmet. Det faluröda huset är en kub med en bågformad träpanel som för tankarna till traditionell snickarglädje.

Övervåningens indragna terrass är flexibel på så sätt att det finns möjlighet att bygga om den till ett extra rum, till exempel om familjen växer. 

–  Tillsammans med de drygt 2 miljoner människor som varje vecka besöker Hemnet har vi förvandlat ettor och nollor till murbruk. Hemnet Hemmet är det hus som flest vill ha mest, ett realistiskt drömhem som visar hur svenskarna vill bo just nu, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet, i ett pressmeddelande.

Resan från klick till arkitektur började med en analys av besök på sajten från januari till oktober 2014. I ett första steg har ett genomsnittsvärde för pris, kvadratmeter, antal rum och våningsplan tagits fram baserat på objekten som klickats under perioden.

I nästa steg har Tham & Videgård tolkat all data och lagt till perspektiv kring historia, hantverk och nationell byggnadstradition.

– Vi ville förena statistiken från Hemnet med två ikoniska svenska hustyper med tydliga värden; funkislådans rationalitet och den faluröda stugans materialkänsla och hantverk. När vi skapat HemnetHemmet har vi genom statistiken utgått från de som ska använda det byggda, en slags folkhemstanke som samtidigt banar väg för framåtblickande arkitektur. Resultatet är ett samtida boende med en form som följer användarnas behov. Det är en ny typ av hem, tillgängligt för de flesta som planerar att köpa ett hus, säger Bolle Tham på Tham & Videgård.

Tanken med Sveriges mest eftersökta hus stannar inte på ritbordet, utan ambitionen är att huset ska byggas i verkligheten. Utformningen av huset och de befintliga ritningarna är framtagna med utgångspunkt i att det ska kunna förvandlas till ett riktigt hus. Just nu pågår diskussioner med byggföretag som visat intresse för hur huset ska kunna förverkligas. 

– Det känns otroligt spännande att den som vill flytta in i HemnetHemmet kan ha möjlighet att göra det. Man skulle kunna kalla HemnetHemmet för det nya folkhemmet med tanke på att det är byggt tillsammans med en stor del av Sveriges befolkning, säger Staffan Tell. 

Så vill svenskarna helst bo:

Yta: 120 kvm

Antal våningar: 1,6

Antal rum och kök: 3,8

Antal badrum: 1,6

Antal duschar: 1,06

Antal badkar: 0,7

Antal balkonger och terrasser: 0,95

Antal eldstäder: 0,54

Pris: 2 774 021 kr

Väggfärg: Vit

Färg på soffa: Grå

Golv: Parkettgolv i trä

Planlösning kök: Öppen

Skåpluckor i kök: Vita

Bänkskiva i kök: Sten

Ytskikt badrum: Kakel, både golv och väggar

 

Källa: Hemnet