Nyheter

Sweco utformar ny T-bana

Sweco anlitas av Stockholms läns landsting för utformning av 11 kilometer ny tunnelbana från Kungsträdgården till Nacka och Gullmarsplan. Värdet på uppdraget, som utförs i samarbete med den spanska teknikkonsulten TYPSA, uppgår till cirka 500-600 miljoner SEK.

– Det här är ett av Swecos genom tiderna största och mest komplexa uppdrag. Satsningen är en viktig pusselbit för hela regionens utveckling och kommer att leda till kraftigt förbättrad kollektivtrafik, säger Åsa Bergman, vd för Sweco Sverige, i ett pressmeddelande.

Swecos uppdrag innebär att utreda och projektera den nya tunnelbaneförbindelsen, som blir 11 kilometer lång och dras i bergtunnel under Saltsjön från Kungsträdgården till Nacka och Gullmarsplan. Utformning av fem nya stationer ingår också i uppdraget. Sweco kommer att delta med en bred uppsättning kompetenser inom alltifrån arkitektur till undermarksbyggande och spårteknik.

Uppdraget är en stor teknisk utmaning.  Det blir den första tunnelbanan under Saltsjön, med en lång tunnel i berget och mycket djupt belägna stationer.