Nyheter

Syna jättebyggena från soffan

Vill du följa hur stora byggen fortskrider från skrivbordet? På sajten Webbkameror.se visas ett 30-tal byggen.

Bygget av Citybanan, utbyggnaden av Täby centrum och bygget av Psykiatrins hus i Uppsala. Det är bara några av de byggen man kan följa i realtid via webbkameror.se. Några byggen finns även i kortfilmer, där tittaren snabbspolas genom byggprocessen.

Bakom hemsidan står företaget Bacoll, som ägs och drivs av Mats Pettersson. Idén kläcktes när Mats Pettersson flyttade till Gamleby och saknade Stockholm.

— Jag fick förmånen att sätta upp en kamera på Gondolen. Jag kommer från IT-sidan och tyckte att det var kul att se storstan, säger han.

Kameran blev så uppskattad att företaget ökade takten och började marknadsföra sajten. Nu innehåller hemsidan både byggkameror och kameror som visar väder, storstäder, djur och natur. Man kan följa tigrar och gorillor på Kolmården och se hur havsörnar utfodras i Store Mosse nationalpark.

När det gäller byggkamerorna blir företaget oftast uppringda av byggbolagen. De får sedan köpa utrustningen och får vara med på hemsidan.

— De tycker att det är kul att följa sina projekt, säger Mats Pettersson.

Hur är intresset för byggkamerorna?

— Ganska stort. Under januari hade vi 35 000 unika besökare på byggkameror och 280 000 sidvisningar. Men så här års är skidorterna väldigt populära så klart.

Vilket bygge är populärast?

— Jag vet inte, vi har ingen koll på det. Men jag tror att arenabyggena generellt är intressanta, där har vi både Swedbank och Stockholmsarenan, säger Mats Pettersson.

Hur ofta uppdateras bilderna?

— Tekniskt är det möjligt att uppdatera varje sekund. Men sitter kamerorna nära människor uppdateras de var femte minut. Det är av respekt för dem som arbetar där, man ska inte sitta och följa vad folk gör. Vår verksamhet ska bara vara marknadsföring, säger Mats Pettersson.

Så platscheferna får inte hålla koll på gubbarna via kamerorna?

— Nej, då stänger vi av kameran. Det är jätteviktigt. Vi vill bara verka för att det ska vara kul. Man ska se hur bygget växer fram, inte se vad folk gör.

Vilken typ av kamera är mest populär?

— Faktum är att det är väldigt spritt. Men sajten är väderberoende, när det snöar och blåser, då sticker det iväg. Då vill folk se hur det ser ut på olika platser, även på byggen, och vår trafik ökar kraftigt, säger Mats Pettersson.