Nyheter

Tengbom prisas för tingsrätt

Tingsrätten i Alingsås, ritad av Tengboms, vinner Plåtpriset 2016. Foto: Tengboms.

För sjätte året i rad har PLÅT-seminariet delat ut hedersutmärkelsen Plåtpriset. Det gick i år till Tengbom för Tingsrätten i Alingsås.

PLÅTPRISET tilldelas en svensk arkitektbyrå som under året visat upp ett projekt där plåtfasadens möjligheter har tillvaratagits och maximerats utifrån aspekterna form, funktion, innovation och miljö.

I år föll valet på Tengbom för Alingsås tingsrätt. En byggnad som med sin helt titanzinkklädda volym väcker känslor. Tingsrätten i Alingsås är en monolitisk tillbyggnad i zink vars unika karaktär både kontrasterar mot och samexisterar med tingsrätten i tegel från 1899.

Byggnaden, ritad av Fritz Olausson och Magnus Almung, är baserad på en plan av arkitekt Börje Falemo. Tengboms förslag med lekfulla takåsar och svängda burspråk föll tingsrätten i smaken.

– Zink är ett fint gammalt klassiskt material som användes mycket som takmaterial under förra sekelskiftet. Vi tog helt enkelt ned plåten på fasaden och den passar utmärkt med granitsockeln som är en gemensam nämnare på de bägge husen, kommenterar Fritz Olausson och Magnus Almung, Tengbom, utmärkelsen.

Juryns motivering:

PLÅTPRISET 2016tilldelas en byggnad som väcker känslor. Med tydlig karaktär, likt en småskalig bergskedja med självständiga toppar, utstrålar den styrka och säkerhet lika väl som livfullhet. Den monolitiska volymen bär genomgående ett material med löfte om ett vackert och vist åldrande och trots det starka kontrasterandet gentemot moderbyggnaden, grundar sig utförandet i stor respekt för den ursprungliga volymens arkitektur och material. Här tillåts anrikt att samspela med modernt, för att mötas i ett nytt uttryck som med tiden kommer att föra dem allt mer samman. Upphovsmännen har varit påstridiga i sitt materialval, vilket bottnar i mycket god materialkännedom. En förtrogenhet som också har möjliggjort detaljrikedom i det finstilta liksom utrymme för stor hantverksskicklighet. Alingsås invånare bör med tillförsikt följa varje årsring på denna gedigna byggnad.”

Fakta Tingsrätten i Alingsås:
Arkitekter: Tengbom; Fritz Olausson och Magnus Almung
Programarkitekt: Börje Falemo
Hyresgäst: Tingsrätten i Alingsås
Entreprenör: Serneke
Fastighetsägare: Hemfosa
Tak: Bandfalsad zinkplåt från Rheinzink
Fasad: Skivtäckning med zinkplåt från Rheinzink
Plåtslageri och monteringsarbeten: Hisingstads Bleck och Plåtslageri AB