Nyheter

Testfamilj ser flytten som hobby

Nils Lindell, pappan i testfamiljen, tycker att experimentet känns spännande och utmanande. <br/>— Det är mest nyfikenheten som lockar oss, säger han.

Projektet i Hässelby Villastad kallas för One Tonne Life efter målsättningen att få ner familjens koldioxidutsläpp till ett ton per person och år.

— Vi har tagit på oss en utmaning, och det innebär ju förändringar. Vore det jättelätt vore det ju gjort redan, säger Nils Lindell.

Den första veckan ska familjen försöka finna sig till rätta och lära sig hur allting fungerar i huset. Under onsdagen och torsdagen var media inbjuden för att träffa familjen och företagen bakom projektet. Många journalister besökte därför huset under de första två dagarna.

— Uppmärksamheten har varit fantastiskt stor. Vi är en vanlig familj, så det är vi inte så vana vid, säger Nils Lindell.

Familjen bor i vanliga fall i området. De har bara flyttat två kilometer till experimenthuset.

— Meningen är att vi ska leva ett vanligt liv. Vi har samma kompisar och samma resväg ungefär. Det här blir som en fritidshobby, kan man säga. Vi lär oss hur vi ska göra saker och bloggar om det, säger Nils Lindell.

Familjen får ett matkonto av Ica och elen i huset betalar Vattenfall. Men enligt Nils Lindell innebär experimentet inga stora besparingar för familjen.

— Det är mest nyfikenheten, experimentet, som lockar oss, att vi får lära oss en massa grejer och vara med om något som ligger i framkant. Vi vill vara med och bidra och det här experimentet känns angeläget och seriöst.

Har ni redan fått reda på vanor som ni måste göra avkall på?

— Vi vet ju inte så mycket än, men vi börjar inse att maten är en väldigt stor påverkare. Förmodligen behöver vi ändra våra matvanor och resvanor. Ska man komma ända ner till ett ton får man rimligtvis förvänta sig en hel del förändringar, men det ska bli intressant att se vilka förändringar som är smarta, som ger skillnad men inte känns uppoffrande, säger Nils Lindell.

Vad tycker ni om huset hittills?

— Huset är jättefint. Det är svårt att inte bli förtjust i det, det är smakfullt och snyggt. Det har till exempel betydligt mindre fönsteryta än en genomsnittlig villa, men det märker man inte av, man får känslan att det är väldigt öppet och ljust här inne, säger Nils Lindell.