Nyheter

Ting1 vann kakelpris

De 78 balkongerna förskjuts i sidled efter varje våning. Foto: Håkan Nordström.

Ting 1 i Örnsköldsvik vann Stora Kakelpriset 2014.

Med sin färgsprakande fasad i glaserad, högblank keramik i åtta olika kulörer är det ett utropstecken i stadens silhuett, skriver Byggkeramikrådet som står bakom tävlingen.

Det med 11 våningar tillbyggda Tingshuset i Örnsköldsvik, ”Ting1”, skapat av arkitekterna Gert Wingårdh och Fredrik Lyth, Wingårdhs, gick segrande ur tävlingen om Stora Kakelpriset 2014.

Det ursprungliga tingshuset från 1967 i centrala Örnsköldsvik köptes 2010 av Nybergs Fastigheter & Förvaltning AB. Stadens krav var att nybygget skulle vara helt fristående från ursprungshuset. Det innebar att ett betongskaft byggdes på den befintliga, 8 x 8 meter, stora innergården. Den nya byggnaden kragar ut över den ursprungliga och bildar en fyrkant på 22 x 22 meter.

Byggherre och idégivare till projektet är Nicklas Nyberg, vd för Nybergs Fastigheter & Förvaltning AB, och Torsten Kai Larsen, VD för Svensk Bostadsutveckling AB.

– Det har varit en oerhört rolig, intressant och snabb process, inte minst med tanke på den relativt komplicerade detaljplaneändringen som krävdes. Det tog endast tusen dagar från vår ursprungliga idé till det inflyttningsklara bostadsrättshuset med sina 51 lägenheter, säger Nicklas Nyberg, som själv bor på det översta våningsplanet i en ”takvilla”, i ett pressmeddelande.

Gert Wingård berättar att Nicklas Nyberg är målarson och på alla sätt en färgstark, lokal entreprenör. Han samlar konst av Bengt Lindström (1925-2008), en internationellt känd målare med rötter i trakten.

-Lindströms kolorit inspirerade mig när det gäller fasaden på Ting1 med sina 60 x 60 cm glaserade, högblanka keramikplattor.

 

 

Stora Kakelpriset, hedersomnämnanden:

Kv Rosenborg 3, kontorshus i Frösunda Park, Solna

Restaurang Finefood, Hammarby Sjöstad, Stockholm

Kontorsfastighet, f d Thulehuset, Sveavägen 44, Stockholm

Kakeltävlingen, hedersomnämnanden:

”100 studenter”, Markus Wendén och Rickard Jakobsson, Chalmers

”Lyceum”, Johan Bogren och Simon Hasselblom, Chalmers

Kortfakta Ting1:

Objekt: 51 bostadsrätter i centrala Örnsköldsvik.

Byggnadsår: 2012-2013.

Beställare: Nyberg, Kai & Wingårdh AB, ett bolag bildat av Nicklas Nyberg, Torsten Kai Larsen och Gert Wingårdh.

Arkitekt: Gert Wingårdh.

Totalentreprenör: Peab.

Konstruktör: Tyréns.

Balkonger och inglasningar: Astral.

Fasad: Centro.

Betong: Swerock AB

Måleri: Nybergs Bygg & Måleri AB