Nyheter

Tio våningar högt hyreshus i Helsingborg

NCC Construction bygger ett tiovåningshus med 38 hyreslägenheter i Helsingborg. Det byggs på staden högsta punkt och blir ett av de högsta på Ringstorp. NCC renoverar även 48 befintliga hyresrätter och bygger 24 nya på taket. Ordern från Garnito är värd 100 miljoner kronor.

Garnito äger och förvaltar cirka 600 hyreslägenheter och har renoverat många fastigheter. För första gången är man byggherre för ett projekt som också innefattar nyproduktion. Det är kvarteret i hörnet Ringstorpsvägen-Hammarbergsgatan som förtätas med 62 nya hyresrätter.

– Vi planerar uppdraget i nära samarbete med Garnito för att hitta de bästa lösningarna. Målet att energibehovet bara blir 60 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Det är nära hälften av högsta tillåtna energibehov i nybyggda hus. Den mörka tegelfasaden är modern och ändå passar den väl in med de röda tegelhusen, säger avdelningschef Joakim Lindahl, NCC Construction Syd.

Det nya punkthuset får tio våningar mörk, nästan svart, tegelfasad, mycket glas och balkonger. Det rymmer 38 lägenheter, i första hand tvåor och treor från 57 till 90 kvadratmeter.

– Vi tycker det känns spännande att skapa nyproducerade hyresrätter på ett attraktivt läge på Helsingborgs högsta punkt. De nya lägenheterna kommer att få öppna planlösningar med moderna materialval och en fantastisk utsikt, säger Garnitos vd Mats Bergquist.

NCC renoverar även 48 befintliga hyreslägenheter och bygger om dem på så sätt att alla sex trappuppgångar får hiss. Huset byggs också om till ett sexvåningshus med två nya våningar på taket med 24 nya lägenheter.

Arbetet startar efter sommaren. Inflyttningarna sker löpande under hösten 2013.