Trendspanarna sammanfattar veckan

 
Trendspanarna sammanfattar veckanTommy Lenberg, vd Byggherrarna, Elise Grosse, arkitekt och hållbarhetsexpert White, Lisa Deurell, arkitekt och debattör och Peter Söderberg, projektchef Nordbygg/Stockholmsmässan. Foto: Anna Sjöström Mera verkstad och mindre snack när det kommer till bland annat samverkan och digitalisering.
Den slutsatsen kan man dra när Nordbygg/Stockholmsmässans trendspanare sammanfattade Almedalsveckan.


Nordbygg/Stockholmsmässan lät även i år ett gäng trendspanare sammanfatta och reflektera över Almedalsveckan ur ett samhällsbyggnadsperspektiv. 
Spanarna började med en några korta ord om vad de sett och hört.

– Alla talar om samverkan i år igen och det är nästan så att man blir torr i munnen av det, men nu har man börjat prata om hur man samverkar på riktigt, vilket kanske betyder att man måste hitta nya roller, sa Tommy Lenberg, vd Byggherrarna.

– Även digitalisering har gått ett steg till. Nu handlar det inte bara om att man vill öka digitaliseringen, utan hur tekniken påverkar oss och våra beteenden framöver, sa Elise Grosse, arkitekt och hållbarhetsexpert, White.

– När det kommer till själva byggandet är det inte längre fokus på hur vi ska få igång byggandet, utan mer prat om kvalitet, sa Lisa Deurell, arkitekt och debattör

Peter Södergren, projektchef Nordbygg/Stockholmsmässan och som ledde seminariet frågade:

Bygger vi rätt i dag?
– Frågan är snarare om det byggs för rätt personer. Jag är också orolig för att bostadsbyggandet går lite för snabbt just nu. Det råder extremläge i dag och alla tycks dras med i hysterin och jag är inte säker på att det är långsiktigt hållbart. Måste alla projekt igång just nu? Det kräver oerhört mycket kompetens och byggandet av skolor och vård måste följa med i samma takt, sa Tommy Lenberg,

– Jag saknar byggandet av stad, och inte bara bostäder, sa Elise Grosse.

Digitalisering är något som det pratar mycket om, vad tänker ni om det?
Elise Grosse:
–  Det förändrar våra beteenden. Se bara på vad som händer när smartphone blev vanligt. Jag tror att digitalisering är nyckeln till fungerande kretslopp. Det kan handla om byggnader som talar om i vilket rum som har bäst klimat och är mest lämpligt för möten, eller filter som talar om när de behöver bytas.

Lisa Deurell:
– Tekniken är något revolutionerande, men hantverket att bygga och utforma hus kommer ändå att finnas kvar. Vi måste ha ett holistiskt synsätt.

Tommy Lenberg:
– Den största vitsen med digitalisering är att vi kan optimera användningen av befintliga resurser, till exempel lokaler som står tomma under stora delar av veckan, eller till styrning och kontroll av vägar och trafik.

Nästa år är det valår. Vilka frågor vill ni se på den politiska agendan?
– Miljöfrågan borde alltid vara högst upp på agendan. Förut om det är det finanserna. Det saknar finansieringen för hyresrätterna, sa Lisa Deurell.

– Jag vill se klimatlagar. Om vi ska bli klimatneutrala till 2050 behövs det. En hel del har hänt, men nu återstår det tuffaste och för att nå ända fram krävs lagar och politiska beslut, sa Elise Grosse.

Seminariet hette "Fördjupad analys ur ett samhällsbyggnadsperspektiv" och hölls ombord på M/S Blue Charm. 

Taggar

Almedalen

 
Läs Byggvärlden nr 6
Läs Byggvärlden nr 6!
Klicka här

Lediga jobb

Visa alla lediga jobb
 
Har du ett nyhetstips?
Tipsa redaktionen!
E-posta info@byggvarlden.se